Zitting van 25/04/2022

 

AANWEZIG

Robert De Lille – voorzitter

Frédéric Petit – burgemeester

Béatrice Bernard, Murielle Jaubert, Fabienne Mineur-Boucau, Dominique Matthys-Reyniers, Jérôme Delcourt – schepenen

Jan Walraet, Jean-Pierre Butaye, Marie Paquot, Olivier Mingers, Stéphane Bodart, Alexandre Franck, Wim Peeters, Geraldine Lamoureux, Bernadette De Broux-Vervloet, Michel Lievens, Mikaël Hosseini, Ronald Probst – raadsleden

Geert Raymaekers – algemeen directeur

VERONTSCHULDIGD

Zeynep Gorgu, Anne Bens-Sterkmans, Emmanuel Froidbise – raadsleden

AFWEZIG

Jean Crêvecoeur – raadslid

 

Overzicht punten

Cel secretariaat ondersteunende diensten. Notulen en zittingsverslag openbare zitting gemeenteraad 28 maart 2022. Goedkeuring.

 

 

OZ.1. Cel secretariaat ondersteunende diensten. Notulen en zittingsverslag openbare zitting gemeenteraad 28 maart 2022. Goedkeuring.

 

De gemeenteraad,

 

Voorgeschiedenis

28 maart 2022: openbare zitting gemeenteraad.

 

Feiten en context

Elk gemeenteraadslid heeft het recht om opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering.

 

Juridische gronden

          Decreet over het lokaal bestuur, in het bijzonder de artikelen 32, 277 en 278.

          Gecoördineerd huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, in het bijzonder de artikelen 32 en 33 betreffende de notulen en het zittingsverslag.

 

BESLUIT:

Eenparig

 

Enig artikel: De raad keurt de notulen en het zittingsverslag van de openbare zitting van 28 maart 2022  goed.

 

Publicatiedatum: 03/06/2022
Overzicht punten

Cel beleid. Aanpassing algemeen politiereglement. Beslissing.

 

 

OZ.2. Cel beleid. Aanpassing algemeen politiereglement. Beslissing.

 

De gemeenteraad,

 

Feiten en context

De voorgestelde wijzigingen aan het algemeen politiereglement werden voorbereid in een werkgroep met vertegenwoordigers van de gemeenten Wezembeek-Oppem en Kraainem en vertegenwoordigers van de politiezone WOKRA.

De voorgestelde wijzigingen hebben voornamelijk betrekking op volgende items:

1) het gebruik van lachgas op het openbaar domein,

2) draaiende motoren van stilstaande voertuigen,

3) het verschil in behandeling tussen grote en kleine aanvragen van werken en evenementen op het openbaar domein qua termijnen.

 

Juridische gronden

        1 december 1975: het koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg,

        11 oktober 1976: het ministerieel besluit waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van verkeerstekens worden bepaald,

        24 juni 1988: de nieuwe gemeentewet,

        16 mei 2008: het decreet houdende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens,

        3 april 2009: omzendbrief MOB/2009/01,

        22 december 2017: het decreet over het lokaal bestuur,

        17 december 2018: gemeenteraadsbesluit houdende goedkeuring algemeen politiereglement WOKRA.

 

Advies

Op 16 februari 2022 werd er een advies gevraagd aan de jeugdraad over het ontwerp van aangepast algemeen politiereglement.  

Op 7 maart 2022 heeft de politieraad haar advies uitbracht over het ontwerp van aangepast algemeen politiereglement.

 

Argumentatie

Het politiereglement dient geactualiseerd te worden ingevolge maatschappelijke evoluties, probleemstellingen en verzoeken van de politiezone WOKRA. 

 

BESLUIT:

Eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het algemeen politiereglement, zoals gevoegd als bijlage bij deze beslissing.

Artikel 2: Dit reglement treed in werking op 1 mei 2022 en vervangt het goedgekeurde reglement  van 17 december 2018 dat in werking trad op 1 januari 2019.

 

Publicatiedatum: 03/06/2022
Overzicht punten

Algemeen directeur. Motie personeelstekort politiezones. Goedkeuring.

 

 

OZ.3. Algemeen directeur. Motie personeelstekort politiezones. Goedkeuring.

 

De gemeenteraad,

 

Voorgeschiedenis

Op de burgemeestersconferentie van 30 maart 2022 hebben de burgemeesters naar aanleiding van de ‘open brief van de 13 korpschefs van de politiezones van Halle-Vilvoorde’ het personeelstekort in de Halle-Vilvoorde politiekorpsen besproken. Er werd afgesproken om over deze problematiek een motie op te stellen en voor te leggen aan de gemeenteraden van Halle-Vilvoorde.

 

Feiten en context

Het personeelstekort bij de politie in Halle-Vilvoorde is nefast voor de veiligheid van de burgers. De politiezorg in de regio staat onder druk. Er moeten snel maatregelen genomen worden om het tij  te keren.

De politiekorpsen van onze centrumregio voelen de tekorten het sterkst, o.a. door de nabijheid van het hoofdstedelijk gewest Brussel, het ongelijke ‘level playing field’ en de historisch lage politiedotatie voor de gemeenten van Halle-Vilvoorde.

 

Juridische gronden

Decreet houdende het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40 § 1.

 

Argumentatie

De gemeente maakt deel uit van het arrondissement Halle-Vilvoorde dat een toenemende stedelijke druk vanuit Brussel ervaart en zijn bevolking zeer snel ziet toenemen.

De stedelijke druk gaat gepaard met (bijkomende) criminele fenomenen, problemen van openbare orde, handhaving en gerechtelijke opvolging.

De criminaliteitsgegevens en de huidige demografische evoluties in de regio doet de vraag naar kwalitatieve politiezorg spectaculair toenemen.

Reeds in 2019 werden er vanuit de burgemeesters van Halle-Vilvoorde duidelijke signalen gegeven aan de hogere overheden over het tekort aan politieambtenaren en hoofdinspecteurs in de politiezones van Halle-Vilvoorde.

In Halle-Vilvoorde worden de personeelstekorten vastgesteld op alle aspecten van het politiewerk, o.a. ook bij de federale diensten ‘verkeer’ en bij interventie-eenheden.

De vooruitzichten op de korte en op de middellange termijn zijn bijzonder onrustwekkend voor onze regio: er is een grote uitstroom van politieambtenaren te verwachten die onvoldoende gecompenseerd worden door nieuwe instroom.

Deze tekorten hebben en zullen een steeds grotere impact hebben op de werking en de kwaliteit van de dienstverlening binnen onze politiezone en de andere zones van het arrondissement Halle-Vilvoorde.

Het tekort aan politieambtenaren is ook bij de federale korpsen van Halle-Vilvoorde een probleem.

Een aantal korpsen is genoodzaakt om politiekantoren ‘s nachts niet langer te bemannen of nachtpatrouilles te moeten verminderen of bepaalde basispolitietaken niet langer op te nemen.

Alle 13 politiekorpschefs van de Halle-Vilvoordse politiezones luiden middels een open brief aan de overheden de alarmbel over de veiligheidstoestand in Halle-Vilvoorde en dringen aan op dringende actie om structurele uitdagingen voor de politiezones uit Halle-Vilvoorde aan te pakken.

Onze gemeente vindt veiligheid en politieondersteuning voor haar inwoners uitermate belangrijk.

De politiezones van Halle-Vilvoorde ontvangen een lagere federale dotatie voor de organisatie van de lokale politie in vergelijking met andere politiezones.

De werkwijze voor zogenaamde ‘mobiliteiten’ is erg nadelig voor de korpsen van Halle-Vilvoorde aangezien ze door hun lokalisatie sneller ingeschakeld worden voor federale opdrachten.

De diverse Brusselse premies leveren een aanzienlijk concurrentieel nadeel op voor onze korpsen.

Middels de goedkeuring van de motie willen we een krachtig signaal geven, over de partijgrenzen heen, over de ernst en de urgentie van de problematiek.

 

Financieel advies

Aan de goedkeuring van de motie zijn geen financiële consequenties verbonden.

 

BESLUIT:

Eenparig

 

Artikel 1: De raad vraagt uitdrukkelijk dat de federale regering onmiddellijk actie onderneemt om de precaire veiligheidstoestand door een chronisch gebrek aan politieambtenaren in Halle-Vilvoorde aan te pakken en de open brief van de 13 korpschefs van Halle-Vilvoorde ter harte te nemen. Er moeten dringend maatregelen voor de korte en voor de langere termijn genomen worden.

Artikel 2: De raad vraagt aan de federale regering om:

- dringend een oplossing uit te werken voor het structurele concurrentienadeel van de korpsen in Halle-Vilvoorde ten gevolge de betere verloning van politiemedewerkers in het aangrenzend Hoofdstedelijk Gewest weg te werken. Hierbij dient onderzocht of de invoering van een randpremie voor politiemedewerkers uit Halle-Vilvoorde deze kloof kunnen wegwerken.

- een oplossing uit te werken voor de te lage dotatie van de politiezones voor Halle-Vilvoorde in verhouding tot de politiezones elders in het land

- in te zetten op een versterkte rekrutering, kwantitatief en kwalitatief

Artikel 3: de raad vraagt aan het college van burgemeester en schepenen om via het burgemeestersoverleg Toekomstforum Halle-Vilvoorde gezamenlijk verdere stappen te zetten naar de federale overheid om de urgentie en de zwaarwichtigheid van onze veiligheidssituatie te benadrukken en te verduidelijken en vanuit de regio concrete voorstellen uit te werken om de problematiek aan te pakken.

 

Publicatiedatum: 03/06/2022
Overzicht punten

Cel beleid. Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor deelname aan de algemene vergadering van Iverlek op 17 juni 2022. Beslissing.

 

 

OZ.4. Cel beleid. Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor deelname aan de algemene vergadering van Iverlek op 17 juni 2022. Beslissing.

 

De gemeenteraad,

 

Voorgeschiedenis

30 maart 2022: aangetekende brief van Iverlek houdende uitnodiging algemene vergadering op 17 juni 2022.

 

Feiten en context

De gemeente is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek.

De agenda van de algemene vergadering op 17 juni 2022 is als volgt samengesteld:

1. Kennisgeving verslagen van Iverlek van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021.

2. Goedkeuring van de jaarrekening van Iverlek afgesloten op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3. Vaststelling van de uitkeringen overeenkomstig artikel 6:114 WVV en volgend WVV.

4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Iverlek met betrekking tot het boekjaar 2021.

5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6. Statutaire benoemingen.

7. Statutaire mededelingen.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur, inzonderheid artikel 432 alinea 3 waarin bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering.

        Gemeenteraadsbesluit van 11 februari 2019 houdende aanduiding van de heer Jean-Pierre Butaye als effectieve afgevaardigde en de heer Stéphane Bodart als plaatsvervangende afgevaardigde voor deelname aan de algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Iverlek tot en met 31 december 2024 of tot einde mandaat.

 

Argumentatie

Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger dient machtiging te worden verleend om deze agendapunten goed te keuren.

We worden momenteel geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het tot op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden.

Door de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige overeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

BESLUIT:

Eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 17 juni 2022:

De agenda van de algemene vergadering op 17 juni 2022 is als volgt samengesteld:

1. Kennisgeving verslagen van Iverlek van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021.

2. Goedkeuring van de jaarrekening van Iverlek afgesloten op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3. Vaststelling van de uitkeringen overeenkomstig artikel 6:114 WVV en volgend WVV.

4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Iverlek met betrekking tot het boekjaar 2021.

5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6. Statutaire benoemingen.

7. Statutaire mededelingen.

Artikel 2:De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 17 juni 2022 of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden, op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 03/06/2022
Overzicht punten

Cel beleid. Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor deelname aan de algemene vergadering van Zefier op 9 juni 2022. Beslissing.

 

 

OZ.5. Cel beleid. Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor deelname aan de algemene vergadering van Zefier op 9 juni 2022. Beslissing.

 

De gemeenteraad,

 

Voorgeschiedenis

17 maart 2022: e-mail houdende uitnodiging van Zefier voor deelname aan de algemene vergadering op 9 juni 2022 met de volgende agenda:

1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021;

2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2021;

3. Goedkeuring van de jaarrekening 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);

4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor;

 

Feiten en context

De vertegenwoordiger voor deelname aan de algemene vergadering van Zefier cvba werd aangeduid door de gemeenteraad in zitting van 11 februari 2019.

 

Juridische gronden

        Artikel 28: Statuten van Zefier cvba.

        Artikel 432 en artikel 445: Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018).

 

Argumentatie

Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger dient machtiging te worden verleend om deze agendapunten goed te keuren.

 

BESLUIT:

Eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad beslist om goedkeuring te verlenen aan de volgende punten van de algemene vergadering van cvba Zefier op 9 juni 2021:

1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021;

2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2021;

3. Goedkeuring van de jaarrekening 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);

4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor.

Artikel 2: De afgevaardigde van de gemeente te mandateren om op de algemene vergadering van 9 juni 2021 goedkeuring te hechten aan de onder artikel 1 van dit besluit vermelde punten.

Artikel 3: Er wordt machtiging verleend aan de afgevaardigde om, indien de algemene vergadering op 9 juni 2021 niet geldig zou kunnen beraadslagen, op elke andere vergadering met dezelfde agenda te handelen en te beslissen conform de in artikel 1 getroffen beslissing.

Artikel 4: Een afschrift van onderhavig besluit over te maken aan cvba Zefier via info@zefier.be

 

Publicatiedatum: 03/06/2022
Overzicht punten

Cel beleid. Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor deelname aan de algemene vergadering van TMVS op 21 juni 2022. Beslissing.

 

 

OZ.6. Cel beleid. Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor deelname aan de algemene vergadering van TMVS op 21 juni 2022. Beslissing.

 

De gemeenteraad,

 

Voorgeschiedenis

5 april 2022:  Brief van TMVS houdende uitnodiging voor de digitale algemene vergadering van TMVS op 21 juni 2022.

 

Feiten en context

De gemeente maakt deel uit van TMVS (Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services).

In zitting van 25 maart 2019 heeft de gemeenteraad een afgevaardigde en een plaatsvervangende afgevaardigde aangeduid om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van TMVS.

De agenda is als volgt samengesteld:

1. Toetreding van deelnemers.

2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen.

3. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021.

4. Verslag van de commissaris.

5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2021 afgesloten per 31 december 2021.

b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar 2021.

6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris.

7. Actualisering presentievergoeding.

8. Statutaire benoemingen

9. Aanstelling commissaris.

Varia.

 

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 - artikelen 432 en 445.

 

Argumentatie

Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger dient machtiging te worden verleend om goedkeuring te hechten aan de voorgestelde agendapunten.

 

BESLUIT:

Eenparig

 

Artikel 1: Goedkeuring te verlenen aan de volgende agendapunten van de algemene vergadering van TMVS op 21 juni 2022 met de volgende agenda:

1. Toetreding van deelnemers.

2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen.

3. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021.

4. Verslag van de commissaris.

5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2021 afgesloten per 31 december 2021.

b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar 2021.

6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris.

7. Actualisering presentievergoeding.

8. Statutaire benoemingen

9. Aanstelling commissaris.

Varia.

Artikel 2: De afgevaardigde van de gemeente op de algemene vergadering op 21 juni 2022 te machtigen de onder artikel 1 van dit besluit vermelde agendapunten goed te keuren.

Artikel 3: Er wordt goedkeuring verleend aan de afgevaardigde om, indien de algemene vergadering op 21 juni 2022 niet geldig zou kunnen beraadslagen, op elke andere vergadering met dezelfde agenda te handelen en te beslissen conform de in de artikelen 1 en 2 getroffen beslissing.

Artikel 4: Een afschrift van onderhavig besluit over te maken aan TMVS dv, p/a TMVW, Stropstraat 1 te 9000 Gent (elektronische post 20220621AVTMVS@farys.be).

 

Publicatiedatum: 03/06/2022
Overzicht punten

Cel beleid. Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor deelname aan de algemene vergadering van Haviland op 22 juni 2022. Beslissing.

 

 

OZ.7. Cel beleid. Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente voor deelname aan de algemene vergadering van Haviland op 22 juni 2022. Beslissing.

 

De gemeenteraad,

 

Voorgeschiedenis

25 maart 2022: brief van Haviland voor deelname aan de algemene vergadering op 22 juni 2022.

 

Feiten en context

De gemeente maakt deel uit van de  intercommunale Haviland, opgericht op 24 maart 1965.

De vertegenwoordiger voor deelname aan de algemene vergaderingen van intercommunale Haviland werd aangeduid door de gemeenteraad in zitting van 11 februari 2019.

De agenda is als volgt samengesteld:

1. Notulen van de buitengewone algemene vergadering van 8 december 2021: goedkeuring.

2. Verslag der activiteiten van het afgelopen boekjaar 2021.

3. Jaarrekening 2021 met balans, resultatenrekening, sociale balans per 31.12.2021, het voorstel van bestemming van het resultaat en toelichting: goedkeuring (art. 41).

4. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar afgesloten op 31.12.2021: goedkeuring   (art.  41).

5. Verslag van de commissaris over het boekjaar afgesloten op 31.12.2021: goedkeuring (art. 41).

6. Bestuur: kwijting aan bestuurders, commissaris (art. 34).

7. Vaststelling resultaatsbestemming (art. 41).

9. Vervanging deskundige ( art. 19): goedkeuring.

10. Toekenning dubbel presentiegeld aan de voorzitter ( art. 29)

11. Bepaling vergoeding deskundigen ( art. 29).

12. Benoeming commissaris-revisor ( art. 31): goedkeuring.

13. Vaststelling jaarlijkse bezoldiging commissaris ( art. 31): goedkeuring.

14. Varia.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 - artikel 432 en 445.

 

BESLUIT:

Eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad beslist om goedkeuring te verlenen aan de volgende agendapunten van de algemene vergadering van intercommunale Haviland op 22 juni 2022:

1. Notulen van de buitengewone algemene vergadering van 8 december 2021: goedkeuring.

2. Verslag der activiteiten van het afgelopen boekjaar 2021.

3. Jaarrekening 2021 met balans, resultatenrekening, sociale balans per 31.12.2021, het voorstel van bestemming van het resultaat en toelichting: goedkeuring (art. 41).

4. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar afgesloten op 31.12.2021: goedkeuring (art. 41).

5. Verslag van de commissaris over het boekjaar afgesloten op 31.12.2021: goedkeuring (art. 41).

6. Bestuur: kwijting aan bestuurders, commissaris (art. 34).

7. Vaststelling resultaatsbestemming (art. 41).

9. Vervanging deskundige ( art. 19): goedkeuring.

10. Toekenning dubbel presentiegeld aan de voorzitter ( art. 29)

11. Bepaling vergoeding deskundigen ( art. 29).

12. Benoeming commissaris-revisor ( art. 31): goedkeuring.

13. Vaststelling jaarlijkse bezoldiging commissaris ( art. 31): goedkeuring.

14. Varia.

Artikel 2: De afgevaardigde van de gemeente op de algemene vergadering van 22 juni 2022 te mandateren de onder artikel 1 van dit besluit vermelde agendapunten, gunstig te stemmen.

Artikel 3: Er wordt goedkeuring verleend aan de afgevaardigde om, indien de algemene vergadering op 22 juni 2022 niet geldig zou kunnen beraadslagen, op elke andere vergadering met dezelfde agenda te handelen en te beslissen conform artikel 1 van de getroffen beslissing.

Artikel 4: Een afschrift van onderhavig besluit over te maken aan intercommunale Haviland, Brusselsesteenweg 617 te 1731 Zellik.

 

Publicatiedatum: 03/06/2022
Overzicht punten

Cel wonen. Stemrechtenverdeling woonmaatschappij. Goedkeuring.

 

 

OZ.8. Cel wonen. Stemrechtenverdeling woonmaatschappij. Goedkeuring.

 

De gemeenteraad,

 

Voorgeschiedenis

        7 februari 2022: brief van de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed  aan het college van burgemeester en schepenen waarbij advies aan de lokale besturen gevraagd wordt omtrent de onderlinge verdeling van de stemrechten over de gemeenten die deel uitmaken van het werkingsgebied van de op te richten woonmaatschappij.

Er wordt aan de gemeentebesturen gevraagd dit advies, eventueel aangevuld met bijkomende objectieve criteria, uiterlijk op vrijdag 13 mei 2022 per e-mail aan woonmaatschappij@vmsw.be te bezorgen.

        21 februari 2022:  team-overleg met de betrokken gemeentebesturen waarbij voorgesteld werd om een gemeenschappelijk voorstel te formuleren.

        31 maart 2022: een voorstel van gemeenschappelijk advies werd per e-mail aan de betrokken gemeentebesturen  bezorgd.

        31 maart 2022: e-mail van de ondervoorzitter van SHM "Elk zijn Huis".

        14 april 2022: het college van burgemeester en schepenen heeft haar principieel akkoord gegeven bij het gemeenschappelijk advies voor de bepaling van de criteria en de stemrechtenverdeling.

 

Feiten en context

/ 

 

Juridische gronden

        Decreet van 22 december 2017 van  over het lokaal bestuur, artikel 40 e.v.

        Decreet van 9 juli 2021 "Vlaamse Codex wonen van 2021", wetgevend kader woonmaatschappijen.

        Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 april 2022 betreffende de principiële goedkeuring van de stemrechtenverdeling van de op te richten woonmaatschappij.

 

Argumentatie

Op initiatief van de burgemeester van Herent, werd op 21 februari 2022 een teams-overleg gehouden met betrekking tot de vorming van een nieuwe woonmaatschappij voor ons werkgebied "Oost-Brabant-West.

De verdeling van de stemrechten van de gemeenten die deel uitmaken van het werkingsgebied in de Algemene Vergadering van de woonmaatschappij, dienen bij besluit van de Vlaamse Regering te worden vastgelegd. De Vlaamse Regering is daarbij verplicht om rekening te houden met de volgende twee criteria:

  1. de verhouding tussen het aantal sociale huurwoningen per gemeente (onder sociale huurwoning dient conform artikel 1.3, §1, 49° van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 begrepen te worden: een hoofdverblijfplaats die wordt verhuurd of onderverhuurd door een sociaal verhuurkantoor, een sociale huisvestingsmaatschappij, het Vlaams Woningfonds, een OCMW of een gemeente);
  2. de verhouding tussen het aantal huishoudens per gemeente.

De Vlaamse Regering kan ook rekening houden met andere criteria die vermeld zijn in een advies van de gemeenteraad. Daarom vroeg de minister in zijn brief van 7 februari 2022 aan de lokale besturen een advies.

Op de vergadering van 21 februari 2022 werd gevraagd naar een gezamenlijk voorstel. Marc Morris, schepen van wonen van de gemeente Bertem en ondervoorzitter van de SHM "Elk zijn Huis" heeft deze taak op zich genomen en een voorstel (in eigen naam) aan de betrokken gemeenten overgemaakt.

Hierbij werd voorgesteld om naast de twee bovenvermelde verplichte criteria, geen bijkomende criteria toe te voegen, omdat:

  voor een of meer bijkomende criteria dienen data opgezocht die gevalideerd zijn en die niet onmiddellijk ter beschikking werden gesteld,

  dit wellicht een discussie opent die in de praktijk weinig zal veranderen aan de uiteindelijke stemverhouding,

  de 13 gemeenten elk hun eigen specificiteit hebben,

  men als gemeente is niet verplicht is om bijkomende criteria voor te stellen of zelf een gewicht voor te stellen dat aan de twee verplichte criteria moet worden gegeven.

Tevens wordt voorgesteld om een groter gewicht (60%) toe te kennen aan het criterium “verhouding tussen het aantal sociale huurwoningen per gemeente” dan aan het criterium ‘huishoudens’ (40%).

Dit honoreert dan zowel de inspanningen die lokale besturen in het verleden al hebben gedaan m.b.t. het voorzien in sociale huurwoningen op hun grondgebied, als de bijkomende sociale huurwoningen die in de toekomst zullen worden gerealiseerd.

Het aandeel sociale huurwoningen in Wezembeek-Oppem bedraagt 12,28% van het volledige contingent sociale huurwoningen in het werkingsgebied van de woonmaatschappij. Het aantal huishoudens in de gemeente bedraagt 6,09% van het totale aantal huishoudens in het werkingsgebied. Wezembeek-Oppem krijgt hierdoor een eerlijker aandeel rekening houdend met de reeds geleverde inspanningen aangaande het aanbod van sociale huurwoningen.

Het BVR van 17/12/2021 voorziet dat de gemeenten uit het werkingsgebied om een aanpassing van de verdeling van de stemrechten kunnen verzoeken in het eerste jaar dat volgt op de aanstelling van de nieuwe raad van bestuur na gemeenteraadsverkiezingen. Op dat moment kunnen de gemeenten vragen om een eenvoudige herberekening op basis van de gewijzigde brondata, of om bijkomende of andere criteria voorstellen die bij de onderlinge verdeling van de stemrechten moeten worden gebruikt, waardoor correcties op korte termijn mogelijk zijn.

Het voorstel van advies is dus nuttig om de woonmaatschappij op te starten. Een aanpassing bij het begin van een nieuwe legislatuur is mogelijk.

Op 14 april 2022 heeft het college van burgemeester en schepenen zich principieel akkoord verklaard met dit voorstel.

 

BESLUIT:

Eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel om de stemrechten van de lokale besturen - die deel uitmaken van het werkingsgebied in de algemene vergadering van de toekomstige woonmaatschappij - te verdelen op basis van volgende criteria en met het hieronder bepaalde gewicht:

Criterium

Bron

Gewicht

De verhouding tussen het aantal    huishoudens per gemeente

  Statbel.fgov.be (meest     recente datareeks)

40 %

De verhouding tussen het aantal    sociale huurwoningen per gemeente

  VMSW en    Wonen-Vlaanderen (meest recente datareeks)

60 %

 

Totaal: 100%

 

Artikel 2: Deze beslissing wordt aan de provinciegouverneur bezorgd en aan de Vlaamse minister van Wonen via het mailadres woonmaatschappij@vmsw.be.

 

Publicatiedatum: 03/06/2022
Overzicht punten

Algemeen directeur. Wijziging huishoudelijk reglement. Goedkeuring.

 

 

OZ.9. Algemeen directeur. Wijziging huishoudelijk reglement. Goedkeuring.

 

De gemeenteraad,

 

Feiten en context

De gemeenteraad is bevoegd om gemeenteraadscommissies op te richten, die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden.

 

Juridische gronden

Decreet houdende het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 37 en artikel 38, laatste zin.

 

Advies

Overleg fractievoorzitters de dato 7 april 2022.

 

Argumentatie

Conform het actueel huishoudelijk reglement zijn er 6 gemeenteraadscommissies operationeel.

Het is aangewezen de organisatie en de werking van de commissies bij te sturen.

In het verleden bedroeg het aantal raadszittingen op jaarbasis doorgaans minder dan 10.

Momenteel komt de gemeenteraad wel degelijk 10 maal per jaar bijeen, zoals voorzien in het Decreet houdende het Lokaal Bestuur.

De verhoging van het aantal raadszittingen op jaarbasis brengt een beperking van het aantal agendapunten per zitting met zich mee. 

Inzake overheidsopdrachten werden bovendien een aantal bevoegdheden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen, wat eveneens geleid heeft tot een beperking van het aantal te agenderen punten.

Ook het toelagereglement ontwikkelingshulp werd vereenvoudigd.

Bovenstaande elementen leiden er toe dat een aantal van de actuele commissies niet altijd samengeroepen dienen te worden en/of dat de samenroeping niet altijd verantwoord is op basis van het aantal en de inhoud van de agendapunten.

De bevoegdheden van de gemeenteraadscommissies zijn anderzijds niet langer afgestemd op het organogram van de gemeentelijke organisatie.

Het is daarom aangewezen de organisatie van de commissies af te stemmen op het organogram en de bevoegdheden van de commissies hiermee te laten samenvallen.

De werking van de bestaande commissies wordt daarom stopgezet, het aantal commissies wordt in de toekomst beperkt tot 3 en de bevoegdheden van de commissies worden afgestemd op het organogram.

Het takenpakket en de bevoegdheid van de commissies wordt eveneens ruimer omschreven dan in het verleden.

 

BESLUIT:

Stemming: (Eerste amendement Jan Walraet - Vervanging van alinea's 4 tot 6 in artikel 10 door 'De raadsleden zijn zelf verantwoordelijk voor het correct en wettelijk gebruik van de elektronisch ter inzage gelegde stukken.')

 

4 stemmen voor: Jan Walraet, Wim Peeters, Ronald Probst en Robert De Lille

15 stemmen tegen: Frédéric Petit, Béatrice Bernard, Murielle Jaubert, Fabienne Mineur-Boucau, Dominique Matthys-Reyniers, Jérôme Delcourt, Jean-Pierre Butaye, Marie Paquot, Olivier Mingers, Stéphane Bodart, Alexandre Franck, Geraldine Lamoureux, Bernadette De Broux-Vervloet, Michel Lievens en Mikaël Hosseini

 

Stemming: (Tweede amendement Jan Walraet - Bekendmaking via de website plus aanplakking)

 

4 stemmen voor: Jan Walraet, Wim Peeters, Ronald Probst en Robert De Lille

15 stemmen tegen: Frédéric Petit, Béatrice Bernard, Murielle Jaubert, Fabienne Mineur-Boucau, Dominique Matthys-Reyniers, Jérôme Delcourt, Jean-Pierre Butaye, Marie Paquot, Olivier Mingers, Stéphane Bodart, Alexandre Franck, Geraldine Lamoureux, Bernadette De Broux-Vervloet, Michel Lievens en Mikaël Hosseini

 

Stemming: (Derde amendement Jan Walraet - Beperking aantal commissieleden tot één per fractie.)

 

3 stemmen voor: Jan Walraet, Wim Peeters en Ronald Probst

16 stemmen tegen: Frédéric Petit, Béatrice Bernard, Murielle Jaubert, Fabienne Mineur-Boucau, Dominique Matthys-Reyniers, Jérôme Delcourt, Jean-Pierre Butaye, Marie Paquot, Olivier Mingers, Stéphane Bodart, Alexandre Franck, Geraldine Lamoureux, Bernadette De Broux-Vervloet, Michel Lievens, Mikaël Hosseini en Robert De Lille

 

Eenparig

Stemming: (Vijfde amendement Jan Walraet - Schrapping toevoeging artikel 47)

 

4 stemmen voor: Jan Walraet, Wim Peeters, Ronald Probst en Robert De Lille

15 stemmen tegen: Frédéric Petit, Béatrice Bernard, Murielle Jaubert, Fabienne Mineur-Boucau, Dominique Matthys-Reyniers, Jérôme Delcourt, Jean-Pierre Butaye, Marie Paquot, Olivier Mingers, Stéphane Bodart, Alexandre Franck, Geraldine Lamoureux, Bernadette De Broux-Vervloet, Michel Lievens en Mikaël Hosseini

 

Stemming: (Zesde amendement Jan Walraet - Publiceren van notulen en zittingsverslag)

 

4 stemmen voor: Jan Walraet, Wim Peeters, Ronald Probst en Robert De Lille

15 stemmen tegen: Frédéric Petit, Béatrice Bernard, Murielle Jaubert, Fabienne Mineur-Boucau, Dominique Matthys-Reyniers, Jérôme Delcourt, Jean-Pierre Butaye, Marie Paquot, Olivier Mingers, Stéphane Bodart, Alexandre Franck, Geraldine Lamoureux, Bernadette De Broux-Vervloet, Michel Lievens en Mikaël Hosseini

 

Stemming: (Stemming agendapunt)

 

15 stemmen voor: Frédéric Petit, Béatrice Bernard, Murielle Jaubert, Fabienne Mineur-Boucau, Dominique Matthys-Reyniers, Jérôme Delcourt, Jean-Pierre Butaye, Marie Paquot, Olivier Mingers, Stéphane Bodart, Alexandre Franck, Geraldine Lamoureux, Bernadette De Broux-Vervloet, Michel Lievens en Mikaël Hosseini

2 stemmen tegen: Jan Walraet en Ronald Probst

 

2 stemmen onthouding: Wim Peeters en Robert De Lille

 

 

Artikel 1: de raad hecht goedkeuring aan het huishoudelijk reglement, zoals gevoegd in bijlage bij deze beslissing.

Artikel 2: alle eerdere versies van het huishoudelijk reglement worden opgeheven.

 

Publicatiedatum: 03/06/2022
Overzicht punten

Algemeen directeur. Samenstelling gemeenteraadscommissies. Aanduiding leden en plaatsvervangers. Verkiezing voorzitters.

 

 

OZ.10. Algemeen directeur. Samenstelling gemeenteraadscommissies. Aanduiding leden en plaatsvervangers. Verkiezing voorzitters.

 

De gemeenteraad,

 

Voorgeschiedenis

Verkiezingen van de gemeenteraad en de OCMW-raad van 14 oktober 2018.

 

Feiten en context

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, zoals goedgekeurd in zitting van 25 april 2022,  voorziet in de oprichting van 3 gemeenteraadscommissies, die tot taak hebben de gemeenteraadszittingen voor te bereiden, advies te verlenen en voorstellen te formuleren over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking.

 

Juridische gronden

        Decreet over het Lokaal Bestuur, in het  bijzonder artikel 37.

        Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, zoals goedgekeurd op 25 april 2022.

 

Argumentatie

Conform het huishoudelijk reglement waren er 6 gemeenteraadscommissies operationeel.

Het is aangewezen de organisatie en de werking van de commissies bij te sturen.

In het verleden bedroeg het aantal raadszittingen op jaarbasis doorgaans minder dan 10.

Momenteel komt de gemeenteraad wel degelijk 10 maal per jaar bijeen, zoals voorzien in het Decreet houdende het Lokaal Bestuur.

De verhoging van het aantal raadszittingen op jaarbasis brengt een beperking van het aantal agendapunten per zitting met zich mee. 

Inzake overheidsopdrachten werden bovendien een aantal bevoegdheden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen, wat eveneens geleid heeft tot een beperking van het aantal te agenderen punten.

Ook het toelagereglement ontwikkelingshulp werd vereenvoudigd.

Bovenstaande elementen leiden er toe dat een aantal van de actuele commissies niet altijd samengeroepen dienen te worden en/of dat de samenroeping niet altijd verantwoord is op basis van het aantal en de inhoud van de agendapunten.

De bevoegdheden van de gemeenteraadscommissies zijn anderzijds niet langer afgestemd op het organogram van de gemeentelijke organisatie.

Het is daarom aangewezen de organisatie van de commissies af te stemmen op het organogram en de bevoegdheden van de commissies hiermee te laten samenvallen.

De werking van de bestaande commissies wordt daarom stopgezet en 3 nieuwe commissies worden opgericht.

Conform artikel 37 van het Decreet over het Lokaal Bestuur worden de mandaten in iedere commissie evenredig verdeeld over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld.

Er zijn 2 fracties in de gemeenteraad: WOplus en LB-Union.

Het huishoudelijk reglement stelt dat elke commissie 5 effectieve leden en 1 plaatsvervangend lid per fractie telt. De mandaten worden evenredig verdeeld over de fracties, op basis van de voordrachten die worden ingediend door de fracties en volgens volgende formule:

aantal raadsleden van de fractie x 5

23

Conform deze formule kan de fractie LB-Union per commissie 4 effectieve leden en 1 plaatsvervangend lid voordragen en kan de fractie WOplus per commissie 1 effectief lid en 1 plaatsvervanger voordragen.

Een voordracht geschiedt door middel van een akte van voordracht die, om geldig te zijn, voor elk van de kandidaat-commissieleden minstens ondertekend dient te zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het voorgedragen kandidaat-commissielid deel uitmaakt;

Door de fractie LB-Union werd op 22 april 022 een akte van voordracht ingediend voor 4 effectieve leden en één plaatsvervanger, voor de volgende commissies:

- de commissie grondgebiedzaken,

- de commissie mens,

- de commissie ondersteuning.

Door de fractie WOplus werd op 23 april 2022 een akte van voordracht ingediend voor 1 effectief lid en 1 plaatsvervanger, voor de volgende commissies:

- de commissie grondgebiedzaken,

- de commissie mens,

- de commissie ondersteuning.

De ingediende aktes van voordracht worden, conform artikel 37 § 3 van het Decreet over het Lokaal Bestuur, ontvankelijk beoordeeld.

In toepassing van artikel 36 van het huishoudelijk reglement wordt elke commissie voorgezeten door een gemeenteraadslid (dat deel uitmaakt van de commissie), met dien verstande dat leden van het college van burgemeester en schepenen geen voorzitter kunnen zijn.

De voorzitter van elke commissie wordt door de gemeenteraad aangeduid.

Bij geheime stemming bekomt de heer Franck 15 ja-stemmen, voor voorzitter van de grondgebiedzaken;

Bij geheime stemming bekomt mevrouw Lamoureux 15 ja-stemmen, voor voorzitter van de commissie mens;

Bij geheime stemming bekomt de heer Butaye 14 ja-stemmen, voor voorzitter van de commissie ondersteuning.

 

BESLUIT:

 

Artikel 1: de voordracht van volgende effectieve leden wordt ontvankelijk en aanvaard verklaard:

    a.   voor de commissie grondgebiedzaken:

- Alexandre Franck

- Stéphane Bodart

- Mikaël Hosseini

- Olivier Mingers

- Ronald Probst

 

    b.   voor de commissie mens:

 - Géraldine Lamoureux

 - Bernadette De Broux

 - Marie Paquot

 - Zeynep Gorgu

 - Anne Sterkmans

 

    c.   voor de commissie ondersteuning:

- Jean-Pierre Butaye

- Jean-Marie Crevecoeur

- Michel Lievens

- Zeynep Gorgu

- Emmanuel Froidbise

 

Artikel 2: de voordracht van volgende plaatsvervangende leden wordt ontvankelijk en aanvaard verklaard:

  1. voor de commissie grondgebiedzaken:

- Jean-Marie Crevecoeur

- Wim Peeters

 

  1. voor de commissie mens:

- Michel Lievens

- Wim Peeters

 

  1. voor de commissie ondersteuning:

  - Olivier Mingers

  - Jan Walraet

 

Artikel 3: de heer Franck wordt aangewezen als voorzitter van de commissie grondgebiedzaken.

 

Artikel 4: mevrouw Lamoureux wordt aangewezen als voorzitter van de commissie mens.

 

Artikel 5: de heer Butaye wordt aangewezen als voorzitter van de commissie ondersteuning

 

Publicatiedatum: 03/06/2022
Overzicht punten

Afdeling vrije tijd. Wijziging samenstelling raad van bestuur van de bibliotheek. Beslissing.

 

 

OZ.11. Afdeling vrije tijd. Wijziging samenstelling raad van bestuur van de bibliotheek. Beslissing.

 

De gemeenteraad,

 

Voorgeschiedenis

24 maart 2022 : e-mail van de voorzitter van de fractie LB Union, Olivier Mingers,  betreffende de vervanging van Robert De Lille als vertegenwoordiger van de fractie LB Union  in de raad van bestuur van de bibliotheek.

 

Feiten en context

Naar aanleiding van het voorstel van de voorzitter van de fractie LB Union, Olivier Mingers, voor de vervanging van Robert De Lille als lid van de raad van bestuur van de bibliotheek, wordt gevraagd om het vrijgekomen mandaat toe te kennen aan Yves Gobert.

 

Juridische gronden

Gemeenteraadsbesluit van 29 juni 1995: organiek reglement van de raad van bestuur van de gemeentelijke openbare bibliotheek.  

 

Argumentatie

Conform artikel 4 van het organiek reglement van de raad van bestuur van de gemeentelijke openbare bibliotheek waarin bepaald wordt hoe de hoedanigheid van een lid verloren wordt, kan een lid dat benoemd werd op voordracht van een politieke fractie van de gemeenteraad zijn hoedanigheid van lid van de raad van bestuur verliezen als de gemeenteraad beslist het lid te vervangen, op voorstel van de fractie van de gemeenteraad waardoor het lid aanvaard werd.

Voor de aanduiding of vervanging van de afgevaardigden van de politieke fracties moet geen stemming gehouden worden. Zij worden aangeduid op voorstel van de fracties.

 

BESLUIT:

Stemming: 

 

15 stemmen voor: Frédéric Petit, Béatrice Bernard, Murielle Jaubert, Fabienne Mineur-Boucau, Dominique Matthys-Reyniers, Jérôme Delcourt, Jean-Pierre Butaye, Marie Paquot, Olivier Mingers, Stéphane Bodart, Alexandre Franck, Geraldine Lamoureux, Bernadette De Broux-Vervloet, Michel Lievens en Mikaël Hosseini

4 stemmen tegen: Jan Walraet, Wim Peeters, Ronald Probst en Robert De Lille

 

 

Enig artikel: de gemeenteraad beslist om het mandaat in de raad van bestuur van de bibliotheek van Robert De Lille, op vraag van de fractie LB Union in te trekken en dit mandaat van de fractie LB Union toe te kennen aan Yves Gobert.

 

Communicatie

Aanpassen op de gemeentelijke website aub.

 

Publicatiedatum: 03/06/2022
Overzicht punten

Algemeen directeur. Afgevaardigde aandeelhoudersbestuur De Watergroep. Beslissing.

 

 

OZ.12. Algemeen directeur. Afgevaardigde aandeelhoudersbestuur De Watergroep. Beslissing.

 

De gemeenteraad,

 

Feiten en context

De gemeente Wezembeek-Oppem is toegetreden tot De Watergroep.

 

Juridische gronden

        Statuten van de cvba Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, in het bijzonder 27§4.

 

Argumentatie

Het  aandeelhoudersbestuur van de drinkwaterdienst adviseert de raad van bestuur o.a. betreffende:

- het investeringsprogramma van de drinkwaterdienst;

- de tarieven;

- het budget van de maatschappij;

- de jaarrekening van de maatschappij;

- statutenwijzigingen;

- strategische dossiers.

Conform artikel 27§4 van de statuten kunnen de leden van de aandeelhoudersbesturen te allen tijde worden ontslagen door de vennoot die hen heeft voorgedragen, op voorwaarde dat deze laatste een vervanger aanduidt.

De door de gemeente aan te duiden vertegenwoordiger moet een gemeenteraadslid zijn
(artikel 27§2).

Jean-Pierre Butaye wordt ter zitting voorgedragen als vertegenwoordiger.

 

Financieel advies

Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan de voorgestelde beslissing.

 

BESLUIT:

Stemming: 

 

15 stemmen voor: Frédéric Petit, Béatrice Bernard, Murielle Jaubert, Fabienne Mineur-Boucau, Dominique Matthys-Reyniers, Jérôme Delcourt, Jean-Pierre Butaye, Marie Paquot, Olivier Mingers, Stéphane Bodart, Alexandre Franck, Geraldine Lamoureux, Bernadette De Broux-Vervloet, Michel Lievens en Mikaël Hosseini

4 stemmen tegen: Jan Walraet, Wim Peeters, Ronald Probst en Robert De Lille

 

 

Artikel 1: de beslissing van de gemeenteraad van 11 februari 2019 houdende aanstelling van de heer Robert De Lille als afgevaardigde in het aandeelhoudersbestuur van De Watergroep wordt opgeheven.

Artikel 2: de heer Butaye wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de aandeelhouderstructuur drinkwater van De Watergroep vanaf heden tot en met 31 december 2024 of tot einde mandaat.

Artikel 3:  Een afschrift van dit besluit over te maken aan De Watergroep, Vooruitgangstraat 189 te 1030 Brussel en elektronisch via www.de watergroep.be/aandeelhoudersbesturen 2019.

 

Publicatiedatum: 03/06/2022
Overzicht punten

Dienst gebouwenbeheer. Samenwerkingsovereenkomst met Haviland voor projectregie bouw loods. Goedkeuring.

 

 

OZ.13. Dienst gebouwenbeheer. Samenwerkingsovereenkomst met Haviland voor projectregie bouw loods. Goedkeuring.

 

De gemeenteraad,

 

Voorgeschiedenis

Overlegvergadering met Haviland.

 

Feiten en context

De gemeentelijke loods is aan vernieuwing toe.

 

Juridische gronden

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

        Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van de bestuurshandelingen;

        Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;

        Statuten van Haviland zoals gepubliceerd in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad op 21 november 2019.

 

Argumentatie

Overwegende artikel 4 van haar statuten heeft Haviland tot doel haar deelnemers bij te staan bij de uitvoering van hun taken door het verlenen van ondersteunende diensten,... binnen bepaalde beleidsdomeinen, waaronder openbare werken en projecten.

Haviland heeft de mogelijkheid om, conform hogervermelde statuten, diensten te leveren in het belang van de aangesloten gemeenten, dit onder meer inzake openbare werken en de technische en administratieve begeleiding bij projecten.

De gemeente Wezembeek-Oppem is, als deelnemer van de dienstverlenende vereniging Haviland, in de mogelijkheid is om een beroep te doen op deze diensten.

De toewijzing van de opdracht door de gemeente aan Haviland is niet onderworpen aan de wetgeving overheidsopdrachten, op grond van de in-house-vrijstelling overeenkomstig artikel 30 van de Wet Overheidsopdrachten van 17 juni 2016.

Haviland heeft een jarenlange ervaring in de begeleiding van de bouw van openbare gebouwen en kan, gelet op de opgebouwde technische expertise, de gemeente bijstaan in de projectbegeleiding met betrekking tot dit project.

Om deze reden wordt voorgesteld de opdracht toe kennen aan Haviland overeenkomstig de modaliteiten zoals beschreven in de als bijlage toegevoegde overeenkomst, dit gelet op de expertise van Haviland op dit terrein.

 

BESLUIT:

Eenparig

 

Artikel 1: de gemeenteraad geeft opdracht aan Haviland voor het uitvoeren van de opdracht projectregie overeenkomstig bijgevoegde overeenkomst, en keurt deze overeenkomst goed.

Artikel 2: de gemeenteraad gelast het college met de uitvoering van dit besluit, en dit binnen de in het meerjarenplan voorziene budgetten.

 

Publicatiedatum: 03/06/2022
Overzicht punten

Cel secretariaat ondersteunende diensten. WOPlus. Toegevoegd punt: 'Stavaza mobiliteitsplan.'

 

 

OZ.14. Cel secretariaat ondersteunende diensten. WOPlus. Toegevoegd punt: 'Stavaza mobiliteitsplan.'

 

 

De heer Jan Walraet, raadslid, stelt in zijn schrijven van 20 april 2022:

« Stavaza mobiliteitsplan »

 

Op een vorige gemeenteraad bevestigde mevrouw Mineur dat de analyse van de enquêteresultaten volop aan de gang was. Er werd toen evenwel geen concrete tijdslijn naar voor geschoven.

 

Wij stelden toen dat er meer aandacht moest zijn voor de te volgen procedure.

 

De heer burgemeester gaf aan zo snel mogelijk het mobliteitsplan te willen voorleggen.

 

Wat is de huidige stavaza en tijdslijn? Het begint lang te duren.

Publicatiedatum: 03/06/2022
Overzicht punten

Cel secretariaat ondersteunende diensten. WOPlus. Toegevoegd punt: 'Een nieuwe lente, een nieuw geluid.'

 

 

OZ.15. Cel secretariaat ondersteunende diensten. WOPlus. Toegevoegd punt: 'Een nieuwe lente, een nieuw geluid.'

 

 

De heer Jan Walraet, raadslid, stelt in zijn schrijven van 20 april 2022:

« Een nieuwe lente, een nieuw geluid (bis) »

 

Reeds in 2010 en 2011 uitten wij onze bekommernissen hierover. Met de regelmaat van een klok bleven de problemen als het ware “groeien”. Vandaar onze herhaalde vragen ook de laatste jaren.

 

De natuur staat niet stil en het plantenrijk breidt zich opnieuw uit. Dit leidt in onze gemeente spijtig genoeg geregeld tot een wildgroei van hagen, bomen en struiken tot op een punt waarbij het normale gebruik van de stoepen op een aantal plaatsen problematisch wordt.

 

Dergelijke vaststelling leidt natuurlijk tot de prangende vraag van een consekwent en doorgedreven handhavingsbeleid. De gemeente weet best op welke plaatsen én wanneer dit dient te gebeuren (of zou dit moeten weten).

 

Dit kan gepaard gaan met een inspanning van de burger die hierop kan gewezen worden. Aldus kan in een gezamenlijke inspanning van openbaar en privaat intiatief de doorgang vrijgemaakt worden voor de zwakke weggebruiker. Het zou mooi zijn en het is vooral een kwestie van instelling van alle geledingen in onze kleine gemeenschap. De heer burgemeester wees er in deze raad ook op dat dit tot de taak hoort van de politie die dan ook kan optreden in geval van klachten, in het kader van een consekwent en doorgedreven handhavingsbeleid.

 

We kijken met belangstelling uit naar de groene plannen van de gemeente. Groen is niet alleen de bloemetjes buiten zetten.

Publicatiedatum: 03/06/2022
Overzicht punten

Cel secretariaat ondersteunende diensten. WOPlus. Toegevoegd punt: 'Knack of the NAC.'

 

 

OZ.16. Cel secretariaat ondersteunende diensten. WOPlus. Toegevoegd punt: 'Knack of the NAC.'

 

 

De heer Jan Walraet, raadslid, komt in zijn schrijven van 20 april 2022 terug op:

« Knack of the NAC»

 

Het NAC blijft een “torenhoog” dossier dat onze volle aandacht vraagt.

 

We blijven er echter bij dat de verschillende Knack’s of the NAC door het CBS zelf op de agenda hadden moeten geplaatst zijn. Wij danken uiteraard het CBS voor de info maar het feit zelf is een blijvende getuigenis van onvoldoende respect voor de gemeenteraad.

 

De werf en zijn omgeving blijven nog duidelijk in “werking”. Er zijn dus zeker nog “losse” eindjes.

 

Is men eindelijk toe aan de laatste loodjes voor het NAC?

Hoe is het gesteld met de “vergroening” van de site?

Is er ondertussen al meer nieuws over de uitbating in het “oude” gemeentehuis?

Publicatiedatum: 03/06/2022
Overzicht punten

Cel secretariaat ondersteunende diensten. WOPlus. Toegevoegd punt: 'Een monument is ook een ijkpunt.'

 

 

OZ.17. Cel secretariaat ondersteunende diensten. WOPlus. Toegevoegd punt: 'Een monument is ook een ijkpunt.'

 

 

De heer Jan Walraet, raadslid, stelt in zijn schrijven van 20 april 2022:

« Een monument is ook een ijkpunt »

 

Bij de bouw van het NAC was het vanzelfsprekend dat het monument der gesneuvelden voorlopig verplaatst werd.

 

Veel inwoners vinden dat dit monument, nu de werken hun einde naderen, terug zou moeten keren naar de omgeving waar het bijna een eeuw lang thuishoorde.

 

Het zou wenselijk zijn dit te integreren in de inrichting van het parkgedeelte voor het nieuwe gemeentehuis. Dit kan zeker geen aanleiding geven tot moeilijkheden en een merk- en ijkpunt betekenen in ons gemeentelijk landschap.

 

Daarom stellen we voor dat door de gemeenteraad hierover een beslissing genomen wordt.

 

De raad neemt kennis van het toegevoegd punt van WOPlus en beslist hier geen gevolg aan te geven met 3 JA stemmen en 16 NEEN stemmen.

Publicatiedatum: 03/06/2022
Overzicht punten

Cel secretariaat ondersteunende diensten. WOPlus. Toegevoegd punt: 'Microcosme voor de kenissen.'

 

 

OZ.18. Cel secretariaat ondersteunende diensten. WOPlus. Toegevoegd punt: 'Microcosme voor de kenissen.'

 

 

De heer Jan Walraet, raadslid, stelt in zijn schrijven van 20 april 2022:

« Microcosme voor de kenissen»


Het college verleende in 2021 een vergunning om wekelijks “Microcosme” te organiseren in het Warandepark, en hiervoor het terrein gelegen langs de Kerhofstraat uit te baten.

 

Het heeft een aantal inwoners verbaasd dat op die manier een deel van de openbare ruimte kon ingenomen worden.

 

Wat zijn eigenlijk de voorwaarden waaraan moet voldaan worden om gelijkaardige initiatieven te nemen, al dan niet op dezelfde plaats.

 

Is er al een aanvraag? Werd er een openbare aanbesteding gehouden?

 

Is er meer info bekend over de initiatiefnemers buiten de eigen (Franstalige) communicatie? Ze laten het in ieder geval uitschijnen dat in 2022 eenzelfde initiatief het licht ziet.

Publicatiedatum: 03/06/2022