Zitting van 28/03/2022

 

AANWEZIG

Robert De Lille – voorzitter

Frédéric Petit – burgemeester

Béatrice Bernard, Murielle Jaubert, Fabienne Mineur-Boucau, Dominique Matthys-Reyniers, Jérôme Delcourt – schepenen

Jan Walraet, Jean-Pierre Butaye, Marie Paquot, Olivier Mingers, Stéphane Bodart, Alexandre Franck, Wim Peeters, Geraldine Lamoureux, Bernadette De Broux-Vervloet, Michel Lievens, Emmanuel Froidbise, Ronald Probst – raadsleden

Geert Raymaekers – algemeen directeur

VERONTSCHULDIGD

Jean Crêvecoeur, Zeynep Gorgu, Mikaël Hosseini, Anne Bens-Sterkmans – raadsleden

 

Overzicht punten

Cel secretariaat ondersteunende diensten. Notulen en zittingsverslag openbare zitting gemeenteraad 21 februari 2022. Goedkeuring.

 

 

OZ.1. Cel secretariaat ondersteunende diensten. Notulen en zittingsverslag openbare zitting gemeenteraad 21 februari 2022. Goedkeuring.

 

De gemeenteraad,

 

Voorgeschiedenis

21 februari 2022: openbare zitting gemeenteraad.

 

Feiten en context

Elk gemeenteraadslid heeft het recht om opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering.

 

Juridische gronden

          Decreet over het lokaal bestuur, in het bijzonder de artikelen 32, 277 en 278.

          Gecoördineerd huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, in het bijzonder de artikelen 32 en 33 betreffende de notulen en het zittingsverslag.

 

BESLUIT:

Eenparig

 

Enig artikel: De raad keurt de notulen en het zittingsverslag van de openbare zitting van 21 februari 2022 goed.

 

Publicatiedatum: 09/05/2022
Overzicht punten

Afdeling grondgebiedzaken. Overeenkomst aanleg fiets- en voetpaden/ uitvoeren van riool- en wegvernieuwingswerken Hippodroomlaan en Renbaanlaan. Goedkeuring.

 

 

OZ.2. Afdeling grondgebiedzaken. Overeenkomst aanleg fiets- en voetpaden/ uitvoeren van riool- en wegvernieuwingswerken Hippodroomlaan en Renbaanlaan. Goedkeuring.

 

De gemeenteraad,

 

Voorgeschiedenis

5/10/2021: schrijven van de gemeente Zaventem (met intern kenmerk IS202103440) als antwoord op het schrijven van de gemeente Wezembeek-Oppem van 22/09/2021.

Het college van burgemeester en schepenen van Zaventem stemt met boven vermeld schrijven in met het voorstel van de gemeente Wezembeek-Oppem waarbij de gemeente Wezembeek-Oppem zal instaan voor de trekkersrol in dit dossier en de verdere procedure van aanbesteding voor zijn rekening zal nemen.  Er dient wel rekening te worden gehouden met de vermelde timing : uitvoering (ten vroegste) in het dienstjaar 2024.

 

Feiten en context

28 mei 2014: startvergadering aangaande de aanleg van fietspaden in de Renbaanlaan te Wezembeek-Oppem en Zaventem, waarbij besloten wordt dat het beter is om twee éénrichtingsfietspaden langs iedere zijde van de Renbaanlaan aan te leggen i.p.v. één dubbelrichtingsfietspad.

4 april 2019: vraag van gemeente Zaventem (e-mail van Henk Souffriau, diensthoofd openbare werken) om dossier her op te starten.

24 mei 2019: Wezembeek-Oppem: beslissing college van burgemeester en schepenen tot principiële goedkeuring tot opmaak samenwerkingsovereenkomst.

14 februari 2020: overleg tussen gemeente Zaventem, gemeente Wezembeek-Oppem, TMVW en Riopact/De Watergroep omtrent ontwerp SOV (samenwerkingsovereenkomst).

27/04/2020: gemeenteraadsbeslissing van Wezembeek-Oppem betreffende de goedkeuring van de (draftversie van de) overeenkomst occasionele gezamenlijke opdracht m.b.t. aanleggen van fiets- en voetpaden en uitvoeren van riool- en wegvernieuwingswerken in de Hippodroomlaan (tussen Mechelsesteenweg en Dallaan) op het grondgebied van de gemeente Zaventem en de Renbaanlaan (tussen de Mechelsesteenweg en Dallaan) op het grondgebied van de gemeente Wezembeek-Oppem.

26/10/2020: gemeenteraadsbeslissing van de gemeente Zaventem betreffende de goedkeuring van de overeenkomst occasionele gezamenlijke opdracht m.b.t. aanleggen van fiets- en voetpaden en uitvoeren van riool- en wegvernieuwingswerken in de Hippodroomlaan (tussen Mechelsesteenweg en Dallaan) op het grondgebied van de gemeente Zaventem en de Renbaanlaan (tussen de Mechelsesteenweg en Dallaan) op het grondgebied van de gemeente Wezembeek-Oppem.

1/12/2020: ontvangst via e-mail van een ondertekend (door de gemeente Zaventem en TMVW) exemplaar van bovenvermelde overeenkomst.

25/01/2021: gemeenteraadsbeslissing van de gemeente Wezembeek-Oppem betreffende de goedkeuring van de overeenkomst occasionele gezamenlijke opdracht m.b.t. aanleggen van fiets- en voetpaden en uitvoeren van riool- en wegvernieuwingswerken in de Hippodroomlaan (tussen Mechelsesteenweg en Dallaan) op het grondgebied van de gemeente Zaventem en de Renbaanlaan (tussen de Mechelsesteenweg en Dallaan) op het grondgebied van de gemeente Wezembeek-Oppem.

7/09/2021: opstartvergadering met ontwerpbureau : melding vanwege de gemeente Zaventem dat dit dossier wegens de huidige financiële toestand van de gemeente n.a.v. de coronacrisis geen prioriteit meer was voor hen en voor onbepaalde tijd verdaagt wordt.

22/09/2021: schrijven gericht aan de gemeente Zaventem (met intern kenmerk 202104318) met éénzijdig voorstel om de trekkersrol in dit dossier te laten opnemen door de gemeente Wezembeek-Oppem, teneinde de verdere uitvoering van dit dossier te bestendigen.

5/10/2021: schrijven van de gemeente Zaventem (met intern kenmerk IS202103440) als antwoord op bovenvermeld schrijven van de gemeente Wezembeek-Oppem.

In zitting van 8 oktober 2018 werd door de gemeente Zaventem de gunning betreffende het opmaken van een subsidiedossier m.b.t. de geplande werkzaamheden in de Renbaanlaan goedgekeurd.

Deze opdracht werd gegund aan Meso bvba.

Meso bvba heeft in het verleden ook voor de gemeente Wezembeek-Oppem ontwerpplannen voor wegeniswerken opgemaakt, meer bepaald voor de Lange Eikstraat. Deze opdracht heeft geen aanleiding gegeven tot opmerkingen en de samenwerking verliep vlot.

Gezien de Renbaanlaan zich deels op het grondgebied van de gemeente Zaventem situeert en deels op het grondgebied van de gemeente Wezembeek-Oppem, is het aangewezen om de werkzaamheden in overleg met beide gemeenten uit te voeren.

Er dient dus een samenwerkingsovereenkomst tussen beide gemeenten opgemaakt te worden, die ter goedkeuring zal voorgelegd worden aan de gemeenteraden van beide gemeenten.

 

Juridische gronden

        Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

        Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

        Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 41.

        Koninklijk besluit van 25 januari 2001 betreffende tijdelijke of mobiele bouwplaatsen, en latere wijzigingen.

        Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.

        Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

        Bestuursdecreet van 7 december 2018.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 24 mei 2019 betreffende principiële goedkeuring tot opmaak samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot aanleggen van fietspaden + buitengewoon onderhoud Renbaanlaan i.s.m. de gemeente Zaventem.

        Beslissing van de gemeenteraad van 25 januari 2021 betreffende de goedkeuring van de overeenkomst occasionele gezamenlijke opdracht m.b.t. aanleggen van fiets- en voetpaden en uitvoeren van riool- en wegvernieuwingswerken in de Hippodroomlaan (tussen Mechelsesteenweg en Dallaan) op het grondgebied van de gemeente Zaventem en de Renbaanlaan (tussen de Mechelsesteenweg en Dallaan) op het grondgebied van de gemeente Wezembeek-Oppem.

 

Argumentatie

De Renbaanlaan/Hippodroomlaan ligt gedeeltelijk op grondgebied van Zaventem en gedeeltelijk op het grondgebied van Wezembeek-Oppem. Daarom dient er een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt en ondertekend te worden tussen de betrokken partijen, om de wijze van samenwerking te bepalen voor wat betreft de ontwerp- en uitvoeringsfase, de financiering en de leiding van de werken.

Het is aangewezen om tijdens het uitvoeren van werkzaamheden voor het aanleggen van fiets- en voetpaden, tevens ook de riolering aan te passen aan de vigerende wetgeving, zijnde het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel.

Om de overlast voor de omwonenden ten gevolge van de werkzaamheden te beperken is het aangewezen om de werkzaamheden m.b.t. heraanleg riolering en aanleg van fiets- en voetpaden te bundelen in 1 uitvoeringsproject.

Door de opmaak van een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Zaventem worden de uitvoeringsmodaliteiten van de werkzaamheden administratief vereenvoudigd voor de gemeente Wezembeek-Oppem.

Het betreft hier werkzaamheden waarbij verschillende partijen zijn betrokken en die respectievelijk elk een deel van de kosten ten laste zullen nemen. De betrokken partijen in casu zijn de volgende:

        gemeente Zaventem

        Farys voor wat betreft riolering op het grondgebied van de gemeente Zaventem

        gemeente Wezembeek-Oppem

        De Watergroep voor wat betreft riolering op het grondgebied van de gemeente Wezembeek-Oppem

        Provincie Vlaams Brabant voor wat betreft wegenis en fiets- en voetpaden

De door de gemeente Zaventem ten vroegste gestelde uitvoeringsdatum (dienstjaar 2024) levert in praktijk geen probleem op gelet op de doorlooptijden van de opmaak van (voor)ontwerp, de benodigde goedkeuringen door beide gemeenten en hun respectievelijke rioolbeheerders, de omgevingsvergunningsprocedure en daaropvolgende aanbestedingsprocedure en planningsopmaak.

 

Financieel advies

Riopact heeft in zijn MJP 906.885,00 euro voorzien voor deze investeringsuitgave.

De gemeente heeft in zijn MJP volgende uitgaven voorzien voor heraanleg nutsleidingen, beplantingen en brandkranen onder registratiesleutel GE/1604/0300/22500007/020000:

2022: 10.000 euro

2023: 52.000 euro

De gemeente heeft in zijn MJP volgende uitgaven voorzien voor aanleg voet- en fietspad Renbaanlaan onder registratiesleutel GE/1604/0301/22500007/020000:

 2024: 300.000 euro

Het voorafgaand visum werd verleend door de financieel directeur.

 

BESLUIT:

Eenparig

 

Artikel 1: Het gemeenteraadsbesluit d.d. 25 januari 2021 houdende goedkeuring van de  samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Zaventem, de gemeente Wezembeek-Oppem, TMVW en Riopact/De Watergroep voor het aanleggen van fiets- en voetpaden en uitvoeren van riool- en wegvernieuwingswerken in de Hippodroomlaan (tussen de Mechelsesteenweg en Dallaan) op het grondgebied van de gemeente Zaventem en de Renbaanlaan (tussen de Mechelsesteenweg en Dallaan) op het grondgebied van de gemeente Wezembeek-Oppem, in te trekken.

Artikel 2: De aangepaste samenwerkingsovereenkomst, welke integraal deel uitmaakt van deze beslissing, tussen de gemeente Zaventem, de gemeente Wezembeek-Oppem, TMVW en Riopact/De Watergroep voor het aanleggen van fiets- en voetpaden en uitvoeren van riool- en wegvernieuwingswerken in de Hippodroomlaan (tussen de Mechelsesteenweg en de Dallaan) op het grondgebied van de gemeente Zaventem en de Renbaanlaan (tussen de Mechelsesteenweg en de Dallaan) op het grondgebied van de gemeente Wezembeek-Oppem, goed te keuren. 

Artikel 3: De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur te machtigen de overeenkomst te ondertekenen.

Artikel 4: Onderhavig besluit ter kennisgeving over te maken aan de gemeente Zaventem.

 

Communicatie

Na  goedkeuring dit besluit te bezorgen aan de gemeente Zaventem + De Watergroep

 

Publicatiedatum: 09/05/2022
Overzicht punten

Afdeling grondgebiedzaken. Bijkomende werkingsmiddelen Interza 2022 (2.19.1.0.9). Goedkeuring.

 

 

OZ.3. Afdeling grondgebiedzaken. Bijkomende werkingsmiddelen Interza 2022 (2.19.1.0.9). Goedkeuring.

 

De gemeenteraad,

 

Voorgeschiedenis

22 februari 2022: brief van Interza met de bedragen van de bijkomende werkingsmiddelen voor dienstjaar 2022.

 

Feiten en context

De gemeente past sinds de invoering van de gft-inzameling het systeem toe van verhoogde dienstverlening.

Sinds enkele jaren werd de lediging en het beheer van straatvuilnisbakjes aan Interza overgedragen.

 

Juridische gronden

        De statuten van de intercommunale Interza zijn van toepassing.

        Het besluit van de gemeenteraad van 30 maart 2015 houdende ledigen straatvuilnisbakken door Interza - Afvalinzameling (2.19) is van toepassing.

 

Argumentatie

Het beheer van de straatvuilnisbakjes door de intercommunale heeft geleid tot een zeer bevredigend resultaat wat betreft de ingezamelde tonnages en het misbruik van deze infrastructuur. Bovendien heeft het geleid tot de uitbouw van een samenhangend beleid inzake zwerfvuil waarbij de algemene netheid van de gemeente is toegenomen terwijl het aantal sluikstorten afnam.

De basisdienstverlening inzake de inzameling van de gft-fractie bestaat in een huis-aan-huisronde 26 maal per jaar (twee-wekelijks) jaar rond. De uitgebreide formule loopt in de maanden maart-november met een wekelijkse ophaling, terwijl in de maanden december-februari teruggevallen wordt op een twee-wekelijkse ronde. Deze keuze werd gemaakt omdat vermoed werd dat de inwoners minder geneigd zijn aan thuiscompostering te doen.

Voor dienstjaar 2022 wordt een aanzienlijke stijging van de bijdragen voorzien. Dit heeft enkele oorzaken, te weten:

        vanaf 2022 berekent Interza de kostprijs jaarlijks, terwijl dit voorheen slechts eenmaal per beleidsperiode gebeurde. Dit zal grote sprongen in de toekomst voorkomen.

        de algemene stijging van de prijzen van materialen, lonen en brandstof sinds de vorige berekening (> 6 jaar terug)

        De sterk verhoogde hoeveelheden gft in 2021 (vroege lente, natte zomer, late herfst). In geval van een droge zomer in 2022 zal de werkelijke kostprijs lager zijn en zal het volledige bedrag niet worden opgevraagd.

 

Financieel advies

De bijkomende werkingsmiddelen voor dienstjaar 2022 zullen de volgende zijn:

        bijkomende ophaling gft:   79.777 euro

        ledigen afvalbakjes:                 29.614 euro

        TOTAAL:                               109.391 euro

De verhoging situeert zich in de gft ophaling, waarvoor vorig jaar nog 58.000 euro werd aangerekend.

De lediging van de straatvuilnisbakjes werd in 2015 op 31.000 euro geraamd. Het bedrag werd niet aangepast t.o.v. 2021.

Bij deze beslissing verbindt de gemeente zich tot het betalen vanmaximaal 109.391 euro. Het beschikbare krediet voorzien in het exploitatiebudget 2022 onder registratiesleutel 030000/64940000 wordt in eerstvolgende budgetwijziging verhoogd.

Vorig jaar werd door Interza 269.040 euro doorgestort aan de gemeente als inkomsten van de verkoop van gft stickers voor Wezembeek-Oppem door Interza. Het gaat over 3.215 containers.

Het voorafgaand visum werd verleend door de financieel directeur mits voorziening van de nodige budgetten.

 

BESLUIT:

Stemming: 

 

17 stemmen voor: Frédéric Petit, Béatrice Bernard, Murielle Jaubert, Fabienne Mineur-Boucau, Dominique Matthys-Reyniers, Jérôme Delcourt, Jean-Pierre Butaye, Marie Paquot, Olivier Mingers, Stéphane Bodart, Alexandre Franck, Geraldine Lamoureux, Bernadette De Broux-Vervloet, Michel Lievens, Emmanuel Froidbise, Ronald Probst en Robert De Lille

 

2 stemmen onthouding: Jan Walraet en Wim Peeters

 

 

Artikel 1: De kosten van de dienstverlening van de intercommunale Interza in dienstjaar 2022 met betrekking tot de wekelijkse ophalingen van gft in de periode maart-december voor een bedrag van 79.777 euro goed te keuren.

Artikel 2: De kosten van de dienstverlening van de intercommunale Interza in dienstjaar 2022 met betrekking tot het beheer van de straatvuilnisbakjes voor een bedrag van 29.614 euro goed te keuren.

Artikel 3: Deze beslissing wordt gefinancierd met het krediet ingeschreven in het exploitatiebudget 2022 onder registratiesleutel 030000/64940000.

Artikel 4: Deze beslissing voor visum voor te leggen aan de financieel directeur.

 

Publicatiedatum: 09/05/2022
Overzicht punten

Afdeling grondgebiedzaken. Aanstellen van GAS ambtenaren (2.19.4.5). Goedkeuring.

 

 

OZ.4. Afdeling grondgebiedzaken. Aanstellen van GAS ambtenaren (2.19.4.5). Goedkeuring.

 

De gemeenteraad,

 

Voorgeschiedenis

november 2021: Ovam kondigt op haar website de start van het project "Handhavers zwerfvuil OVAM" aan.

 

Feiten en context

In december 2018 stelde de gemeenteraad de eerste lokale GAS-vaststeller aan met als opdracht het toezicht op de openbare netheid.

Sinds 2019 stelt Interza bewakingscamera's op in de gemeente. Dankzij deze camera's kon de GAS-vaststeller reeds meerdere overtreders van de reglementering op afvalstoffen identificeren, wat leidde tot het opleggen en het innen van meerdere sluikstortboetes.

In maart 2021 werden een aantal intercommunale ambtenaren door de gemeenteraad aangesteld tot GAS-vaststeller. Deze vaststellers verrichten hun taak voornamelijk tijdens de kantooruren en op basis van camerabeelden of doen vaststellingen post factum. We stellen dan ook vast dat een groot deel van de week de pakkans aanzienlijk lager is dan tijdens die kantooruren.

 

Juridische gronden

        De politieverordening betreffende het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen zoals vastgesteld bij gemeenteraadsbeslissing van 8 november 2004.

        Het politiereglement op de uitbating van het recyclagepark zoals vastgesteld bij gemeenteraadsbeslissing van 7 november 2005.

        Het besluit van de gemeenteraad van 14 mei 2007, houdende aanpassing beslissing van de gemeenteraad van 9 mei 2006, houdende vaststelling Algemeen Politiereglement, met ingang van 1 september 2006, zoals gewijzigd bij beslissingen van 3 juli 2006, 26 maart 2007 en 17 december 2018, hierna Algemeen Politiereglement genoemd.

        Het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, in het bijzonder artikel 12.

        Het milieuhandhavingsprotocol 'Prioriteitennota Vervolgingsbeleid milieurecht in het Vlaamse Gewest 2012' ondertekend op 18 maart 2013 door Vlaams minister Joke Schauvliege, bevoegd voor Leefmilieu, Natuur en Cultuur en Federaal minister Annemie Turtelboom, bevoegd voor Justitie.

        De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

        Het Koninklijk Besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie.

        Het algemeen politiereglement zoals laatst vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 juni 2018.

 

Argumentatie

OVAM ondersteunt op projectbasis de lokale besturen in de handhaving op zwerfvuil. Hiervoor worden gedurende drie jaar (vanaf midden 2021 tot midden 2024) 30  handhavers bij OVAM tewerkgesteld die zich uitsluitend bezig houden met het controleren op zwerfvuil.

De eerste handhavers zwerfvuil zijn ondertussen reeds actief en hebben de opleiding tot GAS-vaststeller afgerond of al in een eerdere hoedanigheid gevolgd. Ze worden aangestuurd vanuit het team terreincontrole bij de afdeling algemene diensten van OVAM.

De handhavers zwerfvuil werken als GAS-vaststellers in samenwerking met de lokale besturen, de intercommunale Interza en op basis van de bepalingen over zwerfvuil in de lokale politiereglementen. Hiervoor moet de gemeenteraad de handhavers zwerfvuil aanduiden als GAS-vaststeller.

De lokale besturen kunnen gratis een beroep doen op een deel of geheel van het team voor een handhavingsactie inzake zwerfvuil op hun grondgebied. Dit steeds in samenspraak met het team terreincontrole van de OVAM en onder voorbehoud van haar beschikbaarheid.

Via patrouilles op het terrein (steeds per 2), die ook ’s avonds en in het weekend kunnen doorgaan, zal getracht worden overtreders op heterdaad te betrappen. Bijvoorbeeld in winkelstraten, stopplaatsen openbaar vervoer, parken, publieke parkings, tijdens evenementen, focus hondenpoep,… Ook éénmalige evenementen zoals kermissen, jaarmarkten, festivals of sportwedstrijden komen in aanmerking.

Dit alles gebeurt in nauwe lokale samenwerking via een aanpak op maat om de prioriteiten te bepalen en in overleg met de lokale GAS-vaststellers, de GAS-sanctioneringsambtenaar, de cel milieu/ecologische transitie, de intercommunale Interza en de lokale politie.

De handhavers zwerfvuil worden niet ingezet voor controles rond sluikstorten, sensibiliserende acties, controle op het buiten zetten van huisvuil op verkeerde tijdstippen en in de foute recipiënten, analyse camerabeelden of andere afvalovertredingen.

Ze worden wel ingezet om repressief op te treden voor heterdaad betrappingen op zwerfvuil.

N.B.: Zwerfvuil is klein afval dat mensen al dan niet onbewust op een daarvoor niet bestemde plaats achterlaten. Voorbeelden zijn sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, blikjes, flesjes, snoepverpakkingen, mondmaskers, zakdoekjes, hondenpoepzakjes of kleine zakjes met afval. Ook controle op het bijhebben van een zakje voor hondenpoep kan onder dit project vallen.

Bij vaststelling van een overtreding wordt een bestuurlijk verslag opgemaakt, er wordt niet gewerkt met waarschuwingen. Dit in combinatie met integrale aanpak door de gemeente en intercommunale: communicatie, infrastructuur, omgeving, meting,...

Voordeel voor de gemeente bestaat erin dat het een belangrijke aanvulling betekent op de bestaande handhavingscapaciteit binnen Interza, vooral buiten de normale kantooruren. Bovendien is de service kosteloos voor de gemeente. Nadeel is de beperkte looptijd, slechts tot midden 2024 en het feit dat de inzet van de vaststellers telkens onderhevig is aan goedkeuring en bijgevolg niet steeds gegarandeerd is.

Een eerste aanvraag tot samenwerking moet door het college tijdig ingediend worden (bij voorkeur 1 maand op voorhand). Bij de goedkeuring van een project wordt de maximale looptijd bepaald en de frequentie van handhaving, nadien moet een nieuwe aanvraag worden ingediend. Dit om alle lokale besturen de kans te geven om deel te nemen aan dit project.

Uitgebreidere informatie over het project bevindt zich in het draaiboek (zie link in bijlage).

Voorwaarden tot de aanstelling

De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) voorziet in artikel 21, §1 2° voor ambtenaren de mogelijkheid om inbreuken vast te stellen die het voorwerp kunnen uitmaken van administratieve sancties.

De ambtenaren moeten voldoen aan een aantal minimumvoorwaarden vastgelegd in een Koninklijk Besluit. Deze voorwaarden zijn de volgende:

  1. tenminste 18 jaar oud zijn;
  2. niet veroordeeld zijn geweest tot een correctionele of criminele straf behoudens veroordelingen wegens inbreuken op de wetgeving betreffende de politie over het wegverkeer;
  3. minstens beschikken over een getuigschrift van het secundair onderwijs;
  4. voldoen aan de voorwaarden inzake opleiding. Het gaat om een 40 uur durende opleiding die vier verschillende onderdelen omvat:
    1. de wetgeving met betrekking tot de gemeentelijke administratieve sancties;
    2. conflictbeheersing + positieve conflictbeheersing met minderjarigen;
    3. het vaststellen van de overtredingen en de redactie van de vaststelling;
    4. de werkingsbeginselen van de politiediensten.

Van alle gedoceerde onderdelen wordt een examen afgenomen. De kandidaat is geslaagd indien hij voor elk onderdeel minimum 50% van de punten heeft behaald en minimum 60% van de punten heeft behaald voor het totaal van alle onderdelen.

Iedere betrokkene kan een brevet van opleiding voorleggen en voldoet bijgevolg aan de bovenstaande voorwaarden en kunnen dus aangesteld worden als GAS-vaststeller.

Doelstelling

De aanstelling van deze personen heeft tot doel het netheidsbeleid van de gemeente in breder verband uit te voeren, in het bijzonder de beteugeling van het zwerfvuil. De lokale bepalingen daartoe werden opgenomen in drie politiereglementen of -verordeningen.

Toegekende bevoegdheden

Na hun aanstelling als GAS-vaststeller kunnen betrokkenen vaststellingen doen in het kader van de opdracht van OVAM rond het handhaven van:

        Het algemeen politiereglement zoals laatst vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 juni 2018, beperkt tot de artikelen 34 tot en met 36 (Hoofdstuk 4 Openbare netheid en gezondheid, Afdeling 5 Verwijdering van bepaalde afvalstoffen);

        De politieverordening betreffende het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen zoals vastgesteld bij gemeenteraadsbeslissing van 8 november 2004 en herhaaldelijk gewijzigd;

        Het politiereglement op de uitbating van het recyclagepark zoals vastgesteld bij gemeenteraadsbeslissing van 7 november 2005 en herhaaldelijk gewijzigd.

Deze bevoegdheden zijn beperkt tot occasioneel achtergelaten kleine hoeveelheden aan niet-gevaarlijke afvalstoffen, de beteugeling van het zwerfvuil en het onrechtmatig gebruik van de inzamelinfrastructuur in het openbaar domein en op het recyclagepark en van de georganiseerde inzamelrondes.

 

Financieel advies

Dit besluit houdt geen financiële verbintenissen vanwege de gemeente in. Het project met de tijdelijke GAS-ambtenaren worden volledig gefinancierd door de OVAM.

 

BESLUIT:

Eenparig

 

Artikel 1: Volgende personeelsleden van OVAM aan te stellen op het grondgebied van de gemeente Wezembeek-Oppem voor het vaststellen van inbreuken welke uitsluitend kunnen bestraft worden met een gemeentelijke administratieve sanctie, opgenomen in het algemeen politiereglement van de politiezone WOKRA, in het bijzonder de bepalingen met betrekking tot openbare netheid en gezondheid (hoofdstuk 4), in de politieverordening betreffende het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen en het politiereglement op de uitbating van het recyclagepark en dit met respect voor het milieuhandhavingsprotocol 'Prioriteitennota Vervolgingsbeleid milieurecht in het Vlaamse Gewest 2012':

        de heer Stefan Bonhomme;

  de heer Jelle Cambré;

  de heer Marc De jaegere;

  de heer Ronny Moors;

  de heer Remco Van Ransbeeck;

  mevrouw Sonja Wygers.

Artikel 2: Worden van deze beslissing in kennis gesteld: de betrokken personen, de korpschef WOKRA, de directeur van Interza, het afdelingshoofd van de OVAM, de provinciaal sanctionerende ambtenaar, de bemiddelingsambtenaar, de procureur des Konings.

 

Publicatiedatum: 09/05/2022
Overzicht punten

Cel wonen. Wijzigen partners Energiesnoeiers - beëindiging bestaande overeenkomst en sluiten van een overeenkomst met een nieuwe partner: "3Wplus werken". Beslissing.

 

 

OZ.5. Cel wonen. Wijzigen partners Energiesnoeiers - beëindiging bestaande overeenkomst en sluiten van een overeenkomst met een nieuwe partner: "3Wplus werken". Beslissing.

 

De gemeenteraad,

 

Voorgeschiedenis

        15 december 2014: Overeenkomst met Groep Intro voor het uitvoeren van energiescans bij kwetsbare doelgroepen.

        1 september 2019: Samenwerkingsovereenkomst met het Energiehuis van 3Wplus Energie.

 

Feiten en context

Op 15 december 2014 heeft de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst met Groep Intro voor het uitvoeren van energiescans bij kwetsbare doelgroepen goedgekeurd.

Wegens het uitblijven van enige feedback aangaande de uitgevoerde scans werd er in de loop van 2017 een overlegvergadering gepland met de Energiesnoeier, Bert Van Der Haegen van Groep Intro. Dit overleg kon pas, na verschillende afgelastingen, doorgaan op 12 december 2017. Er werden nieuwe afspraken gemaakt aangaande de rapportering. Daags voorafgaand aan de vergadering werd een overzichtslijst doorgemaild. Sedert de vergadering van 12 december 2017 heeft de gemeente geen feedback meer ontvangen.

Op 16 september 2019 werd er een samenwerkingsovereenkomst met het Energiehuis van 3Wplus Energie gesloten.

Het 3Wplus kan optreden als "Energiesnoeier" en kan haar dienstverlening als dusdanig aan de gemeente Wezembeek-Oppem uitbreiden. Deze dienstverlening wordt uitgevoerd door het maatwerkbedrijf "vzw 3Wplus Werk", met maatschappelijke zetel te 1730, Asse, Z.5 Mollem 250.

 

Juridische gronden

  Het Energiebesluit van 19 november 2010, gewijzigd op 15 december 2017, artikelen 6.4.1/8 en 6.4.1/9,

        Besluit van de administrateur-generaal van het Vlaams Energieagentschap  (VEA) van 13   januari 2014,

        Besluit van de gemeenteraad van 15 december 2014: overeenkomst betreffende de uitvoering van huishoudelijke energiescans vanaf 2014,

        Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming),

        Besluit van de gemeenteraad van 16 september 2019: samenwerkingsovereenkomst met het Energiehuis van 3Wplus Energie,

        Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 10 maart 2022: Energiesnoeiers - wijziging overeenkomsten.

 

Argumentatie

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 10 maart 2022 zich akkoord verklaard met de wijziging van de partner optredend als "energiesnoeier" voor de kwetsbare doelgroepen in Wezembeek-Oppem en deze beslissing ter bekrachtiging aan de gemeenteraad voor te leggen. Haar argumentatie luidt als volgt:

"Energiesnoeiers zijn mensen tewerkgesteld in de sociale economie, die worden opgeleid om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Zij kregen voordien weinig kansen op de arbeidsmarkt, maar vinden nu in de energiebesparingsniche een zinvolle job. Deze energiebesparende maatregelen worden bij voorkeur uitgevoerd bij maatschappelijk en financieel kwetsbare groepen.

Volgens het energiebesluit bepaalt elke gemeente door wie de energiescans worden uitgevoerd. De energiescans kunnen worden uitgevoerd door (1) gemeentepersoneel, (2) door personeel van de elektriciteit distributienetbeheerder, (3) door het energiehuis dat werkzaam is in dat gebied of (4) door derden.

De energiescans gericht op begeleiding bij de uitvoering van energiebesparende investeringen vanaf 1 januari 2019, voor zover er een energiehuis in die gemeente actief is, worden uitgevoerd door de energiehuizen of door hun aangestelden.

De dienstverlening van Groep Intro als "energiesnoeier" voor de gemeente Wezembeek-Oppem voldoet niet aan de verwachtingen. Er is geen sprake van regelmatige feed-back en rapportering en de communicatie is zo goed als onbestaand. In de lopende samenwerkingsovereenkomst is een driemaandelijks overleg voorzien. Tijdens de looptijd van deze overeenkomst heeft dit overleg slechts eenmaal, en na herhaald aandringen door de gemeente, plaatsgevonden. Dit overleg kon pas, na verschillende afgelastingen, doorgaan op 12 december 2017. Er werden nieuwe afspraken gemaakt aangaande de rapportering.

Daags voorafgaand aan de vergadering werd een overzichtslijst doorgemaild. Volgens Bert Van Der Haegen, contactpersoon van Groep Intro, werden in de periode november 2014 - november 2017 op drie momenten 45 scans uitgevoerd. Het ging over 35 scans bij de prioritaire doelgroep, 8 bij beschermde afnemers, 1 bij een gewone afnemer en 1 scan bij een onbekende doelgroep.

Er werd tijdens dit overleg aan Groep Intro gevraagd om zoals voorzien regelmatige feedback over de uitgevoerde energiescans te geven. Sinds het overleg van december 2017 heeft Groep Intro echter geen communicatie over de uitvoering van de energiescans meer gevoerd, noch met de gemeente, noch met het OCMW.

Verderzetting van de samenwerking is dus niet aangewezen. Artikel XIII van de overeenkomst met Intro vzw bepaalt immers:

"Deze overeenkomst is het gevolg van de bepalingen uit artikel 6.4.1/8 van het Energiebesluit van de Vlaamse Regering, laatst gewijzigd door het Besluit van de Vlaamse regering d.d. 29/11/2013 (zie bijlage1). Toekomstige wijzigingen aan dit Besluit kunnen invloed hebben op de uitvoering van deze overeenkomst en zullen door beide partijen worden opgevolgd. De partijen engageren zich om alles in het werk te stellen om de bepalingen in deze overeenkomst na te leven en desgevallend de nodige bijsturingen af te spreken. Wijzigingen aan de overeenkomst zijn slechts geldig indien ze door beide partijen goedgekeurd worden in een addendum dat als bijlage zal gevoegd worden van deze overeenkomst. Indien uit de evaluatie blijkt dat de naleving van de bepalingen in de overeenkomst niet gerespecteerd worden of de afgesproken resultaten niet behaald worden, gebeurt er door het onderling overleg tussen het lokaal bestuur en de projectpartner een afweging van de oorzaken. Op basis hiervan wordt de (samen-)werking bijgestuurd. Indien na deze bijsturing de overeenkomst nog steeds niet gerespecteerd wordt of de afgesproken resultaten niet bereikt worden, kan elk van de partijen de overeenkomst ontbinden mits verzending van een aangetekend schrijven en rekening houdende met een opzegtermijn van 3 maanden."

De snelheid van uitvoering van deze scans blijft ver onder de verwachting.

Het uitvoeren van dergelijke energiescans is een belangrijk instrument in het gemeentelijk klimaatactieplan, meer bepaald in acties GE.3.2.2., GE.3.3.4., GE.5.1.3. en GE.5.2.1. om de doelstelling "We brengen zo veel mogelijk instrumenten samen om ook de minst kapitaalkrachtige doelgroep aan te zetten tot renovatie" te realiseren.

Het Energiedecreet draagt het verlenen van advies over en het voeren van sensibiliserings- en communicatie-acties over rationeel energiegebruik, rationeel energiebeheer of hernieuwbare energietechnologieën op aan de Energiehuizen.

De gemeente werkt reeds jaren succesvol met 3Wplus samen rond energie- en klimaatgerelateerde onderwerpen.

In Wezembeek-Oppem staat 3Wplus ook in voor de organisatie van het Energiehuis. Sedert de samenwerking met het Energiehuis van 3Wplus is er nog een vlottere samenwerking ontstaan en is er een goede informatiedoorstroming.

Het Energiehuis 3Wplus richt zich tot de kwetsbare doelgroepen en in dat kader biedt 3Wplus ook zijn diensten als "Energiesnoeier" aan.

Omdat het Energiehuis 3Wplus reeds werkzaam is in onze gemeente als informatieverlener aangaande premies, energievraagstukken en als (renteloze)kredietverstrekker voor kwetsbare doelgroepen, kan de uitbreiding van haar opdracht als "Energiesnoeier", deze doelgroepen alleen maar ten goede komen.

De doelgroep kan makkelijker bereikt worden aangezien er slechts één aanspreekpunt nodig is. De drempel wordt verlaagd en de stap naar effectieve energiebesparende ingrepen wordt verkleind.

De huidige opsplitsing van taken tussen Groep Intro en 3Wplus gaat in tegen het Energiebesluit en vormt een nodeloze versnippering van de ondersteuning aan afnemers.

Om deze reden en om de efficiëntie van informatiedoorstroming naar de kwetsbare doelgroepen te verbeteren, is het aangewezen 3Wplus aan te stellen als Energiesnoeier van de gemeente en de samenwerking met de Groep Intro op te zeggen."

 

BESLUIT:

Eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 10 maart 2022.

 

Artikel 2: De samenwerkingsovereenkomst voor het uitvoeren van huishoudelijke energiescans door de Groep Intro vzw Vlaams-Brabant, Steenweg op Aalst 59 te 1745 Opwijk wordt beëindigd. De samenwerking loopt nog tot 30 juni 2022 waarbij rekening gehouden is met een opzegtermijn van drie maanden zoals voorzien in artikel XIII van de overeenkomst.

 

Artikel 3:Het maatwerkbedrijf "vzw 3Wplus werk", met maatschappelijke zetel te 1730, Asse, Z.5 Mollem 250, wordt aangesteld als "Energiesnoeier" voor het uitvoeren van de huishoudelijke energiescans bij kwetsbare doelgroepen in de gemeente Wezembeek-Oppem, dit met ingang van 1 juli 2022. De bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst en de verwerkingsovereenkomst wordt goedgekeurd.

 

Artikel 4: Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd de nodige handelingen te stellen voor de opzegging van de bestaande overeenkomst met Groep Intro via bijgevoegde opzegbrief en voor het opstarten van de nieuwe samenwerkingsovereenkomst met bijhorende verwerkingsovereenkomst.

 

Publicatiedatum: 09/05/2022
Overzicht punten

Algemeen directeur. Onderhoud brandkranen. Toewijzing De Watergroep. Beslissing.

 

 

OZ.6. Algemeen directeur. Onderhoud brandkranen. Toewijzing De Watergroep. Beslissing.

 

De gemeenteraad,

 

Voorgeschiedenis

14 september 2021: offerte voor het uitvoeren van het onderhoud van de brandkranen.

 

Feiten en context

Het onderhoud van bovengrondse en ondergrondse hydranten is essentieel voor de veiligheid.

De watertoevoer vanuit een brandkraan of hydrant is quasi onuitputtelijk. Bovengrondse hydranten zijn dan ook aangesloten op de ondergrondse waterleiding waardoor ze een heel belangrijke rol spelen in het blussen van heel wat branden. Ondergrondse hydranten daarentegen zijn minder zichtbaar omdat ze zich onder een afsluitdeksel bevinden. Goede signalisatie is dan essentieel.

 

Juridische gronden

        het Decreet Lokaal Bestuur van 22.12.2017, artikelen 56 en 57;

        wet van 29.07.1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;

        wet van 29.07.1991 betreffende de openbaarheid van bestuur;

        bestuursdecreet van 07.12.2018, titel II, hoofdstuk 3;

        wet van 17.06.2016 inzake overheidsopdrachten;

        KB plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren van 18.04.2017;

        KB van 14.01.2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, zoals gewijzigd;

        wet van 17.06.2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, zoals gewijzigd.

 

Argumentatie

Een aankoopcentrale in de zin van titel 2 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (overheidsopdrachten in klassieke sectoren) is een aanbesteder die gecentraliseerde aankoopactiviteiten en eventueel aanvullende aankoopactiviteiten verricht als bedoeld in de bepalingen onder respectievelijk artikel 2, 7° en 8° van voornoemde wet.

Door de omvang van overheidsopdrachten te vergroten via de techniek van een aankoopcentrale wordt het mogelijk de mededinging te verbreden en overheidsbestellingen efficiënter te plaatsen.

Een aankoopcentrale staat in voor de beslissing in verband met de keuze van de wijze van gunning, de redactie van het bestek, voor de publicatie van de opdracht, voor het onderzoek van de offertes, voor de gunning van de opdracht (en eventueel voor de oplevering van een prototype).

In toepassing van artikel 47 van de genoemde wet van 17 juni 2016 is een aanbesteder die een beroep doet op een aankoopcentrale vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren.

De Watergroep treedt op als aankoopcentrale voor de gunning van volgende opdracht: Raamovereenkomst nazicht en onderhoud van brandkranen en bijhorende signalisatie verzorgingsgebied De Watergroep.

Het is de opdracht van de gemeente om hydranten en brandkranen te controleren en te onderhouden. Dit onderhoud is essentieel voor de veiligheid. Taken in dit verband zijn: opzoeken van de hydrant, controle van signalisatie, controle van goede werking en zo nodig het aanpassen van de signalisatie.

Het is daarom aangewezen, gelet op de hogergenoemde overwegingen, aan te sluiten bij genoemde aankoopcentrale.

 

Financieel advies

De kostprijs van de opdracht op jaarbasis bedraagt € 8.914,51.

Het voorafgaand visum verleend door de financieel directeur mits de nodige budgetten voorzien worden bij budgetwijziging.

 

BESLUIT:

Eenparig

 

Artikel 1: Aan te sluiten bij de aankoopcentrale De Watergroep voor de plaatsing van opdrachten, die door de aankoopcentrale zijn gegund aan de opdrachtnemer "Wonen en Werken Tewerkstelling vzw - Ijzerenmolenstraat 2 - 3001 Heverlee".

Artikel 2: Deze aansluiting verplicht de gemeente echter niet tot een effectieve plaatsing van een opdracht.

Artikel 3: Als aangeslotene bij de aankoopcentrale kan de gemeente rechtstreeks opdrachten plaatsen bij de opdrachtnemer "Wonen en Werken Tewerkstelling vzw - Ijzerenmolenstraat 2 - 3001 Heverlee", aan wie de aankoopcentrale de opdracht heeft gegund voor het nazicht en onderhoud van brandkranen en bijhorende signalisatie.

Artikel 4: De gemeente staat zelf in voor de uitvoering van de geplaatste opdracht (levering, opvolging, betaling van facturen, …) en vrijwaart de aansprakelijkheid van de aankoopcentrale voor eventuele schade ten gevolge van fouten en/of leemten in de opdrachtdocumenten.

 

Publicatiedatum: 09/05/2022
Overzicht punten

Afdeling ondersteunende diensten. Seniorenuitstap 1 mei 2022 "De tuinen van Annevoie" - vaststelling aantal deelnemers en deelnameprijs. Beslissing.

 

 

OZ.7. Afdeling ondersteunende diensten. Seniorenuitstap 1 mei 2022 "De tuinen van Annevoie" - vaststelling aantal deelnemers en deelnameprijs. Beslissing.

 

De gemeenteraad,

 

Voorgeschiedenis

Wegens de coronapandemie werden er geen seniorenuitstappen georganiseerd in 2020 en 2021. 

 

Feiten en context

Voor de coronapandemie organiseerde het gemeentebestuur, ieder jaar,  een seniorenuitstap. In 2020 en 2021 is deze niet kunnen doorgaan.

Daarom worden er dit jaar 2 uitstappen gepland, waarvan de eerste op zondag 1 mei 2022 naar "De tuinen van Annevoie" in Annevoie.

De kostprijs wordt geraamd op 4.270  euro.

De vermoedelijke kostprijs per deelnemer, op basis van 80 deelnemers, bedraagt 53,37 euro.

 

Juridische gronden

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 17 maart 2022  tot goedkeuring van de nota betreffende de organisatie van de seniorenuitstap naar "De tuinen van Annevoie" in Annevoie, op zondag 1 mei 2022.

 

Advies

Advies commissie onderwijs, cultuur, communicatie, burgerparticipatie, verenigingsleven, bibliotheek en eredienst.

 

Argumentatie

Het college van burgemeester en schepenen, in zitting van 17 maart 2022, stelt voor om de tussenkomst van de deelnemers in de organisatiekosten van de seniorenuitstap vast te stellen op 25 euro/deelnemer voor de inwoners van de gemeente en op 50 euro/deelnemer voor de niet-inwoners van de gemeente.

 

Financieel advies

De daguitstap wordt geraamd op 4.270 euro/daguitstap.

De vermoedelijke kostprijs per deelnemer bedraagt 53,37 euro.

Deze uitgave kan gefinancierd worden met het bedrag voorzien in het exploitatiebudget onder registratiesleutel "GE-61430010-095900 Senioren - daguitstap".

Het voorafgaand visum verleend door de financieel directeur.

 

BESLUIT:

Eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad beslist om voor de senioren een daguitstap te organiseren op zondag 1 mei 2022  naar "De tuinen van Annevoie", Rue des Jardins d'Annevoie 37 te 5537 Annevoie.

Artikel 2: De gemeenteraad gaat akkoord  met het programmavoorstel voor de daguitstap en dit ten bedrage van een geraamd bedrag van  53,37 euro per deelnemer, op basis van 80 deelnemers.

Artikel 3: De gemeenteraad stelt het aandeel van de deelnemers in de organisatiekosten van de seniorenuitstap per deelnemer vast op 25 euro voor de inwoners van de gemeente en op 50 euro voor niet-inwoners van de gemeente.

Artikel 4: De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 09/05/2022
Overzicht punten

Afdeling ondersteunende diensten. Toelagen humanitaire hulp - Verdeling en toekenning dienstjaar 2022. Beslissing.

 

 

OZ.8. Afdeling ondersteunende diensten. Toelagen humanitaire hulp - Verdeling en toekenning dienstjaar 2022. Beslissing.

 

De gemeenteraad,

 

Voorgeschiedenis

        vanaf 24 februari 2022: berichtgevingen in de media en internet over het militaire conflict in Oekraïne.

        26 februari 2022: e-mail van  Artsen Zonder Grenzen, noodtoestand in Oekraïne aanvraag steun.

 

Feiten en context

        Artsen Zonder Grenzen, vraagt per e-mail van 26 februari 2022, om steun ten behoeve van de noodtoestand in Oekraïne, wegens het militaire conflict. Velen verlieten hun huizen en sloegen op de vlucht naar het buitenland om aan het toenemende geweld te ontkomen.

        Talrijke berichten in de media en het internet, waaronder een oproep van het Consortium 12-12 om hulp te bieden aan de slachtoffers van het militaire conflict in Oekraïne.

Het college heeft de noodtoestand veroorzaakt door het militaire conflict in Oekraïne besproken in zitting van 10 maart 2022 en heeft beslist om een voorstel om de helft van het voorziene bedrag in het exploitatiebudget voor humanitaire hulp 2022, hetzij 4.250 euro, als subsidiebedrag, ten behoeve van de slachtoffers van het militaire conflict in Oekraïne, via het Consortium 12-12, ter advies voor te leggen aan de commissie onderwijs, cultuur, communicatie, burgerparticipatie, verenigingsleven, bibliotheek en eredienst.

 

Juridische gronden

        Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen, inzonderheid artikel 9.

        Reglement houdende verdeling toelagen Ontwikkelingshulp – Humanitaire Hulp – Hulp Vierde Wereld, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 8 juni 2009 en aangepast in zittingen van 23 december 2013 en 25 oktober 2021.

 

Advies

Advies commissie onderwijs, cultuur, communicatie, burgerparticipatie, verenigingsleven, bibliotheek en eredienst.

 

Argumentatie

Het is aangewezen om aan voormelde instellingen, die in aanmerking komen voor een toelage 'Ontwikkelingshulp', vrijstelling te verlenen van de toepassing van de wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen, inzonderheid artikel 9.

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de controle op de aanwending van de toelagen.

 

Financieel advies

De betaling van de toelage van 4.250 euro te financieren met het krediet van 8.500 euro beschikbaar onder de registratiesleutel GE-64930000-016004 ‘Toelagen voor humanitaire hulp’ in het exploitatiebudget van het dienstjaar 2022 en te verlenen aan :

  Het Consortium 12-12 (of Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties),
Liefdadigheidsstraat 43/B te 1210 Brussel, IBAN : BE 19 0000 0000 1212, BIC : BPOTBEB1, ten behoeve van de slachtoffers van het militaire conflict in Oekraïne

Het voorafgaand visum verleend door de financieel directeur.

 

BESLUIT:

Eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad beslist om een toelage "humanitaire hulp" voor het dienstjaar 2022 van 4.250 euro te verlenen aan "Het Consortium 12-12" (of Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties), Liefdadigheidsstraat 43/B te 1210 Brussel, IBAN : BE 19 0000 0000 1212, BIC : BPOTBEB1, ten behoeve van de slachtoffers van het militaire conflict in Oekraïne.

Artikel 2: Deze toelage via deze instelling naar de plaatselijke projecten te laten verdelen.

Artikel 3: Aan "Het Consortium 12-12" (of Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties),
Liefdadigheidsstraat 43/B te 1210 Brussel, gehele vrijstelling te verlenen zoals vermeld in art. 9, 1ste lid van de wet van 14 november 1983, betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

Artikel 4: Het college van burgemeester en schepenen op te dragen controle uit te oefenen over de aanwending van deze toelagen, die enkel dienen ter bevordering van het vooropgestelde doel.

 

Publicatiedatum: 09/05/2022
Overzicht punten

Afdeling burgerzaken. Kosteloze afgifte verblijfskaart Oekraïense vluchtelingen. Goedkeuring.

 

 

OZ.9. Afdeling burgerzaken. Kosteloze afgifte verblijfskaart Oekraïense vluchtelingen. Goedkeuring.

 

De gemeenteraad,

 

Feiten en context

Ingevolge de Russische inval in Oekraïne is er een vluchtelingenstroom op gang gekomen. Ook hier worden Oekraïense vluchtelingen opgenomen door vrijwillige gastgezinnen. Er zijn momenteel tegemoetkomingen voorzien voor deze vrijwilligers, die dan ook voor het overgrote deel financieel instaan voor de vluchtelingen die ze huisvesten.

 

Juridische gronden

Reglement houdende de belasting op de afgifte van administratieve stukken van 28 mei 2018, aangepast bij gemeenteraadsbesluit van 25 maart 2019 en 27 april 2020.

 

Argumentatie

Oekraïnse vluchtelingen kunnen het statuut van tijdelijk ontheemde krijgen. Het betreft een uitzonderlijk regeling. Wie het statuut van tijdelijk ontheemde krijgt, kan aanspraak maken op een verblijfskaart, geldig voor een periode van 1 jaar, verlengbaar.

De afgifte van een verblijfskaart is een belastingsplichtige handeling.

Het is gepast de vergoeding voor de aanvraag van een elektronische verblijfskaart (€21 waarvan €16.70 productiekosten en €4.30 gemeentebelasting) voor tijdelijk ontheemden - vluchtelingen uit Oekraïne - niet aan te rekenen daar de gastgezinnen deze kost ook veelal op zich zouden moeten nemen.

 

Financieel advies

Per aangevraagde elektronische vreemdelingenkaart door Oekraïense vluchtelingen                (+12   jarigen) zal een productiekost van €16,70  gedragen worden door het gemeentebestuur.

 

BESLUIT:

Eenparig

 

Enig artikel: De gemeenteraad gaat akkoord met het kosteloos uitreiken van de elektronische verblijfskaart aan Oekraïense vluchtelingen, die het statuut van tijdelijk ontheemden toegekend kregen. 

 

Publicatiedatum: 09/05/2022
Overzicht punten

Dienst bibliotheek. Dienstreglement bibliotheek Wezembeek-Oppem. Goedkeuring.

 

 

OZ.10. Dienst bibliotheek. Dienstreglement bibliotheek Wezembeek-Oppem. Goedkeuring.

 

De gemeenteraad,

 

Feiten en context

Naar aanleiding van de omschakeling van softwareleverancier van Brocade naar Wise (Eengemaakt Bibliotheek Systeem) wordt het bibliotheekreglement grondig geëvalueerd en aangepast. Dit is noodzakelijk om het reglement af te stemmen op de nieuwe manier van werken, rekening houdend met de ingebruikname van de automatische uitleen, de inleverbox en de talrijke nieuwe services in de bibliotheek.

 

Juridische gronden

        Gemeenteraadsbesluit van 19 september 2016 betreffende het dienstreglement van de gemeentelijke openbare bibliotheek Wezembeek-Oppem.

        Gemeenteraadsbesluit van 26 april 2021 betreffende de ondertekening contract EBS.

        Collegebeslissing van 17 februari 2022 betreffende dienstreglement bibliotheek Wezembeek-Oppem.

 

Advies

Het reglement werd ter advies voorgelegd op de vergadering van de raad van bestuur van de bibliotheek van 1 maart 2022 en kreeg een gunstig advies.

 

Argumentatie

Een grondige evaluatie en herwerking van ons bibliotheekreglement zijn noodzakelijk voor de aansluiting bij het Eengemaakte Bibliotheek Systeem (EBS).

Belangrijk om rekening mee te houden :

Met de nieuwe functionaliteit 'Mijn Bibliotheek' zal de lezer veel meer controle hebben over z'n uitleningen en ook over die van z'n kinderen of andere gekoppelde accounts.

Daarnaast vormt de inleverbus ook een enorme verbetering van de service, want uitgeleende boeken kunnen nu op om het even welk moment ingeleverd worden.

 

Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

Lidmaatschap :

- jongeren tot 17 jaar kunnen gratis lid zijn van de bibliotheek. Vanaf 18 jaar betalen ze 5 euro per jaar (leeftijd verlaagt van 19 jaar naar 18 jaar).

- lidmaatschap wordt niet meer per kalenderjaar betaald, maar voor 12 maanden vanaf de dag van inschrijving.

- vervanging van de lidkaart bij verlies of beschadiging kost 3 euro i.p.v 1 euro. De tarieven werden immers nooit geïndexeerd.

- afschaffing van de 15 euro waarborg voor leden die in het buitenland gedomicilieerd zijn.

- een mogelijkheid voor gratis lidmaatschap voor mensen in armoede wordt voorzien in overleg met het OCMW.

Uitleenvoorwaarden :

- uitleentermijn wordt verlengd van 3 naar 4 weken. De uitleen verlengen kan wel maar 1 maal meer (tot max. 8 weken) en niet meer 2 x (tot max. 9 weken) zoals voorheen.

- het maximaal aantal uit te lenen werken wordt verhoogd van 7 naar 10 per lenerskaart omdat we nu ook strips, manga's en graphic novels aanbieden die sneller gelezen worden.

- mogelijkheid om maximaal 2 materialen te reserveren wordt toegevoegd aan het reglement.

Boetes :

- de boetes voor het te laat binnenbrengen worden per dag aangerekend in plaats van per week. De boete wordt 0,10 euro per dag per materiaal in plaats van 1 euro per week. Er wordt ingezet op een optimale communicatie naar de leners toe met verwittigingsmails en -brieven om boetes te vermijden.

- boetes dienen niet meer in cash aan de balie betaald te worden, maar kunnen elektronisch of met cash betaald worden aan de uitleenautomaten. Wie geen geld mee heeft kan uitlenen zolang de boete de 5 euro niet overschrijdt. Wie een boete heeft uitstaan van meer dan 5 euro wordt wel automatisch geblokkeerd voor verdere uitleen.

Gebruik van PC's :

- Er is gratis wifi ter beschikking en de beperking van maximaal 30 minuten gebruik wordt ook geschrapt omdat dit geen probleem stelt en we meer pc's en tablets ter beschikking kunnen stellen.

 

BESLUIT:

Stemming: (Amendement Michel Lievens - vrijstelling van betaling van lidgeld)

 

18 stemmen voor: Frédéric Petit, Béatrice Bernard, Murielle Jaubert, Fabienne Mineur-Boucau, Dominique Matthys-Reyniers, Jérôme Delcourt, Jan Walraet, Marie Paquot, Olivier Mingers, Stéphane Bodart, Alexandre Franck, Wim Peeters, Geraldine Lamoureux, Bernadette De Broux-Vervloet, Michel Lievens, Emmanuel Froidbise, Ronald Probst en Robert De Lille

 

1 stem onthouding: Jean-Pierre Butaye

 

Eenparig

 

Artikel 1: De gemeenteraad keurt het nieuwe gebruiksreglement van de gemeentelijke openbare bibliotheek goed dat in werking zal treden vanaf de lancering van het Eengemaakt BibliotheekSysteem (EBS) voorzien op 20 mei 2022 en dat alle voorgaande versies zal vervangen.

Artikel 2: De gemeenteraad keurt de vrijstelling goed om de betaling van lidgeld te beperken tot het personeel van de gemeente en OCMW en mandatarissen en leden van de raad van bestuur wel te laten betalen.

 

Publicatiedatum: 09/05/2022
Overzicht punten

Cel secretariaat ondersteunende diensten. WOPlus. Toegevoegd punt: 'Mobiliteit voor minder-mobiele medeburgers'.

 

 

OZ.11. Cel secretariaat ondersteunende diensten. WOPlus. Toegevoegd punt: 'Mobiliteit voor minder-mobiele medeburgers'.

 

 

De heer Jan Walraet, raadslid, vraagt zich in zijn schrijven van 23 maart 2022 af:

"Er bevinden zich naast het NAC vier (4) parkeerplaatsen voor “economische activiteiten”.

 

Is het mogelijk op die plaatsen een parkeerregeling in te voeren voor korte periodes (bvb. 30’ tot 60’) zodat het voor (mindervalide) bezoekers van de notarisstudie, de artsenpraktijk e.d. eenvoudiger wordt."

Publicatiedatum: 09/05/2022